Nakon ljetnih gužvi i vrućina na plažama, odlučili smo krajem kolovoza potražiti osvježenje u planinama i odabrali rutu po talijanskim Dolomitima. Od regije Trentino Alto Adige ovog puta odabrali smo stranu Alto Adige. Otkrili smo mjestašce na 1200 metara San Genesio Atesino, u kojem vrijeme kao da je stalo i kao da ćete svaki tren naletjeti na djevojčicu Heidi i njezina djeda. Vjerojatno smo djeda i vidjeli jer te bijele brade i tregeri koje nose stariji stanovnici jedinstven su stajling karakterističan za taj kraj. San Genesio Atesino, sa svojih 3000 stanovnika, nudi opuštajuće vrijeme na sunčanoj visokoj visoravni s prekrasnim pogledom na Dolomite - UNESCO-ovu svjetsku baštinu.

San Genesio Atesino - 1 San Genesio Atesino - 1 (Foto: Sparkles of italy)

Visoravan Salto s najvećim livadama ariša u Europi poziva na jahanje na poznatim konjima Haflinger, planinarenje, biciklističke ture i druge aktivnosti. Također, to se mjesto hvali s najviše stabala kestena u Južnom Tirolu, kao i najvećim brojem sunčanih dana. Smještaj koji smo pronašli spoj je dvaju hotela, Saltus modernog skandinavskog dizajna i Tschoegllbergerhof interijera tipičnog za tirolski kraj. Osvojit će vas svojim infinity bazenom s pogledom koji oduzima dah, wellnessom kompletno uronjenim u šumu te domaćim specijalitetima, punog okusa, spravljenim od svježeg povrća iz njihova vrta. Odmor i užitak ovdje su zajamčeni.

San Genesio Atesino - 9 San Genesio Atesino - 9 (Foto: Sparkles of italy)

U blizini se nalazi predivni gradić Bolzano. Svakako se prošećite srednjovjekovnim uskim ulicama koje krase različiti arhitektonski stilovi, na momente šareni i nježni, a čim skrenete za ugao, postaju impozantni i kockasti. Bolzano je veći dio 20. stoljeća pripadao Italiji, pa je njegov identitet podijeljen. Otprilike četvrtina stanovništva Bolzana još uvijek govori njemački. Sve u gradu nosi i njemačko i talijansko ime, a regija Bolzano može se pohvaliti svojom visokom kvalitetom života s obzirom na ostatak Italije. Mjesto je također poznato po arheološkom muzeju u koji svi dolaze pogledati eksponat Ötzi, mumificirano tijelo od prije 5300 godina pronađeno zamrznuto u obližnjim Alpama.

Lago di Braies - 4 Lago di Braies - 4 (Foto: Sparkles of italy)

Kada se spomenu Dolomiti, jedna od vodećih atrakcija i simbola tog dijela Italije svakako je jezero Lago di Braies, odnosno Pragser Wildsee. Čak i ako ništa ne znate o Dolomitima, negdje ste već vidjeli fotografiju toga prelijepog jezera. To je najfotografiranija atrakcija Južnog Tirola, a zbog velike popularnosti na društvenim mrežama tijekom cijele godine privlači mnogobrojne posjetitelje. Stoga smo se i mi zaputili tamo, a od Bolzana jezero je udaljeno sat i pol vožnje. Diviti se toj ljepoti dolazi toliki broj posjetitelja da je od 2021. u srcu ljetne sezone uvedena posebna regulacija koja ograničava broj turista kako bi se zaštitilo jezero i priroda oko njega. Inače, Lago di Braies je dio nacionalnog parka Fanes-Senes-Braies, a nalazi se podno planine Croda del Becco (Seekofel), koja se proteže u visinu do 2810 metara nadmorske visine.

 

U vezi s najpoznatijim jezerom u Dolomitima kruži i priča o potopljenom nacističkom blagu. Nijemci su za vrijeme Drugog svjetskog rata koristili poznati Hotel Lago di Braies kao svoju bazu. Nakon što je Njemačka izgubila rat, nacisti su navodno skrili 10 tona zlata te bi ono i dandanas trebalo ležati na dnu mora. Blago nikad nije pronađeno, no priča i dalje kruži, pa oni koji su istraživačkog duha neka razgledaju uokolo.

Brunico - 4 Brunico - 4 (Foto: Sparkles of italy)

Od gradića Brunico do jezera ima pola sata vožnje, a povezan je i autobusima, pa preporučujemo da se smjestite u Brunicu i otkrijete njegove čari. Smješten u zelenoj dolini Puster, Brunico, ili Bruneck na njemačkom, povijesni je grad prožet bogatom talijanskom i austrijskom kulturom. Brunico je drevno naselje, relikvije pronađene u njemu datiraju iz Rimskog Carstva, pa čak i iz kamenog doba. Mnoge od najljepših srednjovjekovnih građevina u gradu pažljivo su njegovane tijekom stoljeća. Mnogima prva stanica nakon doručka je upečatljiva - dvorac Brunico. Smještena visoko na vrhu brda, ta dramatična zgrada izgleda kao da bi mogla biti Drakulin dom. Za sve ljubitelje prirode, možete posjetiti fascinantni muzej planinske baštine RIPA ili otkriti ljepotu obližnje planine Kronplatz.

Kronplazt - 11 Kronplazt - 11 (Foto: Sparkles of italy)

Osim za skijaše i planinare, Kronplatz je postao destinacija i za gastroljupce, pa smo se tako i mi uputili do vrha uspinjačom, 15 minuta vožnje, kako bismo ručali u poznatom Michelinovu restoranu AlpinNN Food&Space. Smješten na nadmorskoj visini od 2000 metara u skijaškom području Plan de Corones, restoran se nalazi pokraj Lumena, muzeja posvećenog planinskoj fotografiji. Taj impresivni projekt Norberta Niederkoflera, nositelja triju Michelinovih zvjezdica, prikazuje kuharovu filozofiju "Cook the Mountain", gdje se moderan pristup i alpske tradicije kombiniraju kako bi se stvorila savršena jela puna okusa i povijesne privlačnosti. Restoran je kompletno ostakljen pa nudi jedinstveni doživljaj uživanja u jelu dok sjedite na oblacima.

Nakon posjeta Dolomitima zaključak je svakako da su plaže i more precijenjene, i da je posjet planinama šlag na torti svakog godišnjeg odmora.

Više o prekrasnoj Italiji i mjestima za koja znaju samo lokalci potražite na stranici Sparkles of Italy ili na njihovu Instagramu.

Nebesko oko: Grad koji svi žele posjetiti zbog divovskog "tanjura" za traženje signala života u svemiru FAST - 4 FAST - 3 FAST - 2 +0 FAST - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju