Netko voli viski, netko đin, a bome, sigurni smo kako ima i onih kojima je čašica tekile prilično draga stvar. E pa, kad se već pije tekila, ne bi bilo loše naučiti i više o ovom zanimljivom i jakom alkoholnom piću, čisto da znate čime nazdravljate kad jednom zapjevate s mariachijima...

Radi se od biljke

Bez straha, ljudi koji ne jedete gluten! Tekila je savršeno dobra za piće i za vas. Proizvodi se fermentacijom soka iz biljke plave agave, koja ima jezgru koja se zove „pina“ (španjolski jezik). Nakon što se pina ubere, nosi se u destileriju na pečenje kako bi se oslobodili njezini sokovi, koji se fermentiraju, destiliraju i odležavaju prije punjenja u boce.

Tekila - 5 Tekila - 5 (Foto: Getty Images)

Tekila je vrsta meskala, ali svaki meskal nije tekila

U redu, malo je zbunjujuće, pa valja objasniti. Meskal i tekila se rade od agave, ali tekila se može napraviti samo od biljke plave agave, dok se više od 30 sorti agave može koristiti za izradu meskala. Profili okusa mogu biti malo drugačiji, s time da meskal ima jaču aromu dima.

Prava tekila se radi isključivo u određenom dijelu Meksika

Znate kako pravi šampanjac mora biti napravljen u regiji Champagne u Francuskoj? Ovdje je slična stvar. Da bi se tekila označila, proizvodnja se mora odvijati u državi Jalisco ili u nekim susjednim državama. Ali većina tekile proizvodi se u Jaliscu.

Tekila - 2 Tekila - 2 (Foto: Getty Images)

Da, ime je dobila u gradu Tequila u kojem je nastala

I da, grad je u Jaliscu. To je rodno mjesto legendarnog pića, gdje su autohtoni Meksikanci fermentirali sok od plave agave prije nego što je postala poznato piće kakvo je sada. Mnoge destilerije još uvijek se nalaze u gradu, koji je 2006. godine UNESCO stavio na popis Svjetske baštine.

Da nije žena, tekila vjerojatno ne bi ni nastala

Povijesno gledano, žene u Tequili (mislimo na grad, naravno) bile su te koje su uzgajale biljke plave agave, zvane hijuelos (mala djeca). Žene se i danas mogu vidjeti kako rade na poljima od veljače do srpnja, kada biljke niču.

Uzbudljiva prošlost jabukovače: Baskijsko zlatno piće koje je kitolovcima davalo "neobjašnjivu snagu" Jabukovača Jabukovača - 5 Jabukovača - 4 +2 Jabukovača - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju