Grad Winterthur sigurno nije jedan od najbolje znanih gradova ove bogate europske zemlje. Nema poglede i jezera koja oduzimaju dah poput Ženeve. Nema niti kulturnu ponudu Basela, financijsku moć Zuricha ili srednjovjekovnu arhitekturu Luzerna. Nekad je bio poznat po industriji, a danas po studentima i proizvodnji visoke tehnologije. No, uskoro će u njemu biti izgrađeno nešto što bi ga moglo učiniti itekako poznatim – najviši drveni neboder na svijetu!

Zgrada koja će nositi naziv „Rocket&Tigeli“ uzdizat će se ravno 100 metara u zrak, što znači da će najvišu trenutnu drvenu građevinu, norveški Mjostarnet, „prešišati“ za čitavih 15 metara. Izgradnju potpisuje danska arhitektonska tvrtka Schmidt Hammer Lassen u suradnji s tvrtkom Cometti Truffer Hodel Architects.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Schmidt Hammer Lassen (@shlarchitects)

No, zašto uopće graditi nebodere od drveta? Zato što je riječ o mnogo lakšem materijalu od betona te je potrebno znatno manje energije za izgradnju. Naravno, o utjecaju na okoliš da ne govorimo, a prije nego pitate – ojačano drvo nije osobito zapaljivo, tako da se požara ne treba posebno plašiti.

Uostalom, kad govorimo o drvenim neboderima, nemoguće je ne spomenuti zagrebački drveni neboder koji je projektirao veliki arhitekt Drago Ibler. Neboder i ne opravdava nadimak „drveni“ u potpunosti, jer nije cijeli drven, ali dobar dio, uključujući i balkone, jest. No, vratimo se mi na švicarski neboder.

Winterthur neboder - 5 Winterthur neboder - 5

Središnja konstrukcija bit će izgrađena od drveta, no kako bi se što bolje uklopila u okoliš bit će obložena crvenom i žutom terakotom. Također, ovaj neboder neće biti usamljen, već će uz njega biti izgrađene još četiri zgrade u kojima će se nalaziti stanovi, ali i restoran te hotel. Sve u svemu, izgradnja se planira do 2026., a cijenu kvadrata će vjerojatno moći platiti samo – odlikaši.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju