Otočić Market na Baltičkom moru dokaz je da i male stvari mogu biti veliki problemi. Površine je svega 0.03 kilometra kvadratna, a uzrokovao je glavobolja „kao veliki“. Početkom 19. stoljeća podijeljen je, a danas ga dijele Švedska i Finska.

Ime nije dobio jer se na njemu nalazi supermarket niti išta slično, već zato što je služio kao navigacijska oznaka (mark) prije nego je izgrađen svjetionik.

Ovaj dio mora nije bio siguran za brodove pa je dolazilo i do brojnih brodoloma. Stoga se i danas do njega dolazi isključivo manjim brodovima. Štoviše, ni to nije najsigurnija opcija jer se otočić nalazi u području poznatom po olujama. Stoga postoji i prostor za slet helikopterom.

Na prvi djeluje obično, čak i pomalo dosadno. No, ovaj mali stjenoviti otok sa svjetionikom čuva jednu bizarnu crticu iz povijesti. Kada bismo pogledali granicu dviju država koja njime prolazi, uočili bismo da to nije ravna linija već ide cik-cak i podsjeća na slovo S.

Razlog leži upravo u svjetioniku. Dok je finski dio otoka pripadao Ruskom Carstvu, odlučilo se krenuti u gradnju svjetionika. Izgrađen je na najvišoj točci otoka, a kad je posao obavljen, ispalo je da su ga izgradili – na švedskoj strani.

Srećom, nakon nekoliko svađa i prepirki došlo je do civiliziranog rješenja pri čemu su Šveđani ustupili teritorij sa svjetionikom Fincima, a zauzvrat im uzeli jednak dio teritorija s druge strane.

Finci su dobili što su htjeli, no danas ih muči jedan drugi problem: svjetionik je već desetljećima zanemaren, pa ga svako ljeto posjećuju volonteri koji popravljaju kvarove i nude razgled turistima. Pa ako ste za izlet koji spaja zanimljivo i korisno…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju