Dok turisti odbacuju zračne luke i popratne gnjavaže i kašnjenja, europska željeznica njihov je alternativni izbor. Ali vožnja vlakom nije samo bolje za planet. Također može biti bolja i za vaš novčanik.

Prema novom istraživanju portala Which? koje donosi euronews.com, obitelji mogu uštedjeti novac odabirom spavaćih kola u vlakovima umjesto letova na kratkim relacijama. Četveročlana obitelj mogla bi uštedjeti gotovo 115 eura putujući spavaćim vlakom, a veća obitelj mogla bi uštedjeti više od 280 eura, što je daleko od zanemarivog novca…

Za europske linije Pariz - Beč, Bruxelles - Beč i London - Berlin usporedili su cijenu najjeftinijeg privatnog kupea u prvom tjednu kolovoza s cijenom najjeftinijeg leta i noćenja. Linijama Pariz – Beč i Bruxelles – Beč prometuje Nightjet, najveća europska tvrtka za prijevoz putnika noćnim vlakovima. Ipak, na navedenim linijama par od dvoje ljudi uštedio bi novac letenjem.

No paru s dvoje ili četvero djece bilo bi bolje i povoljnije uhvatiti vlak. "Grupe od četiri osobe mogle bi uštedjeti 100 eura, dok bi veća grupa mogla smanjiti svoj račun za odmor za nevjerojatnih 350 eura zaključuje Which?

Na liniji od Londona do Berlina - koja kreće 25. svibnja, i kojom će prometovati European Sleeper - karta je neznatno skuplja od leta i noćenja. Rory Boland, urednik na portalu koje se pozabavilo istraživanjem, priznao je da cijena ostaje "prepreka" mnogima koji bi željeli putovati ekološki. "Iako su diljem Europe pokrenute nove rute spavaćih vlakova, cijene karata su previsoke za mnoge putnike", rekao je. “Naše istraživanje pokazalo je da bi solo putnici i parovi morali platiti znatno više da odaberu vlak umjesto aviona. Ali dobra vijest je da postoje uštede za obitelji i veće grupe koje mogu dijeliti odjeljke u vlaku.”

A kad govorimo o ekološkim prednostima putovanja vlakom umjesto avionom, one su  ne povjerovati. Možete smanjiti svoj ugljični otisak odbacivanjem putovanja zrakoplovom. Let od Londona do Berlina emitira oko 242 kg ugljičnog dioksida po putniku - otprilike istu količinu koju prosječni građanin Demokratske Republike Kongo proizvede u tri godine. Putovanje vlakom duž iste rute oslobodilo bi oko 32 kg CO2 po putniku, što je sedmerostruko smanjenje emisija iz leta. Domaći letovi diljem Ujedinjenog Kraljevstva također su daleko više ugljično intenzivni od željeznice. Putovanje od Londona do Aberdeena željeznicom emitira 50 kg CO2 po putniku, ali zrakom se više nego udvostručuje na 119 kg po osobi.

Dodatno, za putovanja vlakom ne morate prolaziti stroge aerodromske kontrole, niti dolaziti sate i sate prije putovanja na stanicu. Sve to, uz ekološku komponentu, nedvosmisleno govori kako bi bilo dobro početi vlakom putovati sve više i više

Povratak u prošlost: Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru Vlak - 1 Vlak - 2 Vlak - 3 +1 Vlak - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju