Poluotok Sheep's Head, smješten na jugozapadu Irske, dom je jednom od europskih najdražih trailova. Saznajte više o ovom skrivenom biseru Irske.

Prošećite stazom Sheep's Head 

Ova 88 kilometara duga staza proteže se po cijeloj obali ovog uskog poluotoka. Započinje u Bantryu, povijesnom lučkom gradu West Corka. Kako prolazite zaljeve Bantry i Dunmanus, vidjet ćete prekrasan pogled na susjedne poluotoke Mizen i Bearu. Putem ćete otkriti mnogo lokalne baštine u ovom drevnom kraju, poput drevnih grobnica i svetih bunara.

Litice, grebeni i poljoprivredna zemljišta mogu se pronaći na putovima ove raznovrsne i vrlo dobro označene rute. Pogled na pejzaž mijenja se svakim skretanjem na putu. Možete biti sigurni da će vas lokalni ljudi toplo pozdravljati na vašem putu ili lijepo ugostiti ako odlučite tu odsjesti. Ovo je neiskvaren dio svijeta koji ima titulu Europske destinacije odličnosti – EDEN.

Izaberite između dvadeset različitih staza

Postoji dvadeset linearnih i zavojitih staza koje čine Sheep's Head. Rute su prilagođene svima, a možete izabrati onu koja vam najbolje odgovara. Hodajte Whiddy Islandom, dođite do svjetionika, penjite se do grebena Peakeen ili uživajte u pogledima na doline staze Comkeen. Ljupke unutrašnje staze otkrit će vam brežuljke i doline oko Drimoleaguea, Castledonovana i Cariganass Castlea. Također, preporučujemo šetnju obalom kraj jezera Farranamanagh i posjet bardskoj školi gdje su pjesnici pronalazili inspiraciju.

Osim aktivne šetnje, što još raditi?

Uzmite bicikl i odite na biciklističku avanturu putem zavojitih prijevoja i obalnih sela. Jahanje ponija, jedrenje, plovidba kajakom i pecanje na obali zanimljivi su načini za istraživanje ovog skrivenog dragulja divljeg Atlantskog oceana. Osim toga, postoji velika mogućnost da ćete vidjeti dupine jer su oni česti gosti u ovom kraju. Pripremite fotoaparat jer ćete zabilježiti nevjerojatne fotografije otoka, svjetionika, obale i životinja. Poluotok se s razlogom zove Sheep's Head (Ovčja glava). Tamo ćete sresti i brojne ovčice koje će vam uljepšati putovanje. Također, upoznajte se s Victorom Dalyjem, rezbarom kamena, koji će vas upoznati s tradicijom rezbarenja kamena na otoku. Budite kreativni, naučite ovu drevnu tehniku i ponesite jedinstvenu uspomenu svojoj kući.

Ukusne domaće delicije

Isprobajte ukusne lokalne specijalitete poput sira Durrus, maslaca Glenilen ili dagnje iz zaljeva Bantry u jednom od mnogih obiteljskih restorana i kafića.

Bilo da isprobavate svježu ribu iz mora, povezujete se s irskom bogatom poviješću, planinarite stazama bogatim lokalnim vrijesovima ili pijete pivo Guinness s domaćim ljudima, sigurni smo da će vam se sviđati opuštajući život na način Sheep's Heada.  

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju