Lillafured je skriveni biser Mađarske koji će vam domaći rado preporučiti za jednodnevni izlet ili romantičan vikend bijeg u prirodu. Smješten je u šumama sjeverne Mađarske, ali isplati se posegnuti do njega.

Naime, brdašca u šumi skrivaju gradić na jezeru Hamori, a posebna atrakcija je hotel Palace nalik renesansnom dvorcu iz bajke. Otvoren je 1930. godine, a osim impresivnom „chabby chic“ unutrašnjošću, pažnju i divljenje plijeni visećim vrtovima i terasom posvećenom mađarskim pjesnicima iz romantičnog perioda nacionalne književnosti.

Ni to nije sve: prošećete li dvorištima dvorca koja vas vode dublje u unutrašnjost šume, vidjet ćete jedan od najviših slapova Mađarske, tri špilje i još bisti posvećenih mađarskim umjetnicima. Terase su podijeljene u razne teme, pa tako postoje npr. Terasa glazbe i Terasa poezije.

A špilju zvanu Szent Istavan, otkrio je slučajno – psić! Naime, priča se da je tijekom šetnje s vlasnikom propao u rupu u zemlji. Lajanjem je signalizirao gdje se nalazi dok ga vlasnik nije pronašao, a kada se ispostavilo da je riječ o špilji, isprva je dobila naziv: Pseća rupa. Tijekom Drugog svjetskog rata koristila je kao sklonište, a danas je uređena za posjete pa ne morate brinuti, ni vi ni vaši mezimci. Samo se toplo obucite 😉

Bojite li se pauka, možda je bolje da preskočite špilju Kecske Lyuk – ili obrnuto. Naime, skrovita špilja može se pohvaliti raskošnom kolekcijom pauka koji ovdje žive. Tu je i mnoštvo šišmiša, a svojedobno se zvala Kozjom rupom. Ne, ovaj put koza nije upala u špilju, već su je lokalci koristili kao prirodnu štalu u vrućim ljetnim danima.

Odmor u prirodi dostojan elite

Lillafured je izgrađen 1980-ih kao turistički resort, zamišljen kao mjesto u kojem će društvena krema moći uživati u prirodi i aktivnostima u šumi i na jezeru.

Jezero Hamori nastalo je spajanjem dvaju potoka, a za vrućih ljeta je ovo savršena osvježavajuća oaza na kojoj je moguća vožnja čamcem (pola sata vožnje košta svega desetak kuna). Zimi se često smrzava do te mjere da se oni hrabriji odvaže na klizanje i hokej na ledu.

Kroz šumu oko jezera vozi i stari vlak, što svemu dodaje romantičan, filmski štih. Vožnja je prilagođena turistima koji žele panoramski razgled šume, farme pastrva i idiličnog sela u blizini. Do jednog od vrhova obližnje planine možete stići žičarom.

Opuštajuće putovanje traje oko 20 minuta, no ako preferirate aktivni odmor, možete se upustiti u dugu šetnju, planinarenje ili bicikliranje nekom od uređenih staza. Na putu ćete čak naići na mali drveni kiosk koji nudi kuhano vino, grickalice i štrudle!

U okolici se nalazi i nekoliko muzeja posvećenim šumarstvu, tradicionalnim obrtima i poznatom biologu Hermanu koji je ovdje živio i proučavao prirodni svijet.

Čini se da bi s obzirom na količinu aktivnosti ovaj romantičan vikend lako mogao postati romantičan tjedan…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju