Tko još nije maštao da posjeti Miramare ili mu se vrati? Jedan od najpoznatijih dvoraca Italije možda nije među najstarijima ali je pun zanimljivih priča i detalja.

Izgrađen je u 19. stoljeću za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana I. i njegovu suprugu, a nalazi se nedaleko od Trsta, na samoj obali Tršćanskog zaljeva. Okružuje ga prekrasno zelenilo parka posađenog kako bi doprinio raskošnom općem dojmu.

Danas se u njemu nalazi muzej, a prije nego što pođete, evo nekoliko zanimljivosti za „zagrijavanje“.

1. Arhitekt koji ga je projektirao nije bio vičan dvorcima

Carl Junker koji je projektirao dvorac Miramare uglavnom se za života bavio konstrukcijom akvadukta i vodovodnih cijevi. Ne zvuči baš zanosno kao Miramare, no čovjek je pokazao kako zna zadovoljiti potrebe i običnih ljudi i elite.

2. Prema legendi, lokaciju je odabrao – brodolom

Priča ide ovako: kad je nadvojvoda ostao ulovljen u oluji na moru, uspio se dočepati kopna na ovom području. Kasnije ga je odabrao za svoj dom, i nazvao ga po svom „pravom“ domu, rezidenciji u Portugalu.

3. Maksimilijan nije stigao uživati u njemu jer je smaknut

Pažljivo je nadzirao gradnju sve do najmanjih detalja poput ornamenata i rezbarija. No kada je dvorac dovršen, nadvojvoda je otputovao u Meksiko, gdje su ga politički neprijatelji zarobili i smaknuli. Imao je tek 35 godina.

4. Nakon smrti vojvode poslužio je kao „hotel“ brojnim liderima

Nije prošlo dugo, a u postelje dvorca već je uskočio car Franjo Josip sa svojom suprugom kada su došli u posjet Trstu. Nakon njih ovdje su boravile carica Elizabeta i belgijska princeza Stephanie.

Kobne 1914. godine ovdje je uživao nadvojvoda Franjo Ferdinand. Bilo je to samo dva mjeseca prije nego što je nastavio put u posjet Sarajevu…

5. Kletva dvorca

Kad smo već kod Maksimilijana i Franje, vrijeme je za loše vijesti. Prema legendi, dvorac je uklet. Kletva kaže kako onoga tko prenoći u dvorcu čeka prerana smrt u stranoj zemlji. Otkud pak to…

6. Nekad šikara, danas multi-kulti zelenilo

Područje parka oko dvorca prije gradnje bila je samo škrta zemlja puna mediteranske šikare. Prema želji nadvojvode, ovdje su pažljivo posađene razne vrste cvijeća iz drveća sa svih strana svijeta: iz Libanona, sjeverne Afrike, Kalifornije, Meksika, Azije… Bio je to privatni vrt u kojem je mogao uživati samo nadvojvoda sa svojom obitelji. Samo ponekad bi se smilovao javnosti pa ih pustio unutra, da se malo pohvali.

7. Pored dvorca nalazi se jedan manji dvorac

Takozvani Castelletto žuto je zdanje ušuškano u parku pored dvorca Miramare, a izgledom pomalo i nalikuje na njega. Ovdje je živio nadvojvoda Maksimilijan dok se gradio Miramare. Jadan čovjek, morao se stiskati u malom dvorcu dok čeka da mu radnici izgrade veći dvorac!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju