„Ovdje je Bog rekao Mojsiju da će umrijeti, gledajući Kanaan“, čuje se glas vodiča dok prstom pokazuje na vidikovac pred kojim se pruža Sveta zemlja. Bili vjernici ili ne, nije mala stvar stajati na mjestu od tolikog povijesnog značaja – planini Nebo u Jordanu.

Tehnički nije planina već gora, tj. greben na nadmorskoj visini od 710 metara. No kako ovdje nema baš velikih uzvisina, dovoljno je za impresivan pogled na svjetlucave biblijske gradove u daljini.

Upravo ovdje je, prema vjerovanju, Mojsije ugledao Svetu zemlju (tj. Kanaan) nakon izbavljenja izraelskog naroda iz ropstva i dugog putovanja pustinjom. On sam neće ući u Svetu zemlju, već će umrijeti na ovim područjima. Premda se o točnoj lokaciji njegovog groba još uvijek nagađa, na brdu je simbolično postavljen spomenik u obliku križa, u spomen velikom proroku.

Povijesni vidikovac i Mrtvo more u jednom izletu

Tisuće godina kasnije, posjetioci mogu doživjeti isti prizor: s vrhova grebena pruža se prekrasan pogled na palestinsku Zapadnu Obalu te dolinu rijeke Jordan. Za lijepog vremena mogu se vidjeti gradovi Jerihon i Jeruzalem. Ploča postavljena na vidikovcu pomaže u orijentaciji pokazuje gdje se nalazi koji grad na horizontu ispred vas: od Hebrona, preko Mrtvog mora, sve do Betlehema, Jeruzalema i Jerihona.

Na vrhu planine nalazi se i stara kršćanska crkva iz doba Bizanta. Tijekom arheoloških istraživanja početkom 20. stoljeća pronađene su grobnice ispod mozaika koji prekriva crkveni pod, a općenito se smatra kako se ovdje nalaze jedni od najranijih primjera bizantinske mozaik-umjetnosti u regiji. Na ovom podnom mozaiku prikazani su lovci, životinje poput paunova i divljači, berba grožđa…

Nedaleko od spomenika na vidikovcu nalazi se i maslina s posebnom spomen-pločom. Posađena je u proljeće 2000. godine kada je ovo područje posjetio papa Ivan Pavao II. tijekom posjete Svetoj Zemlji. Maslina je poznati simbol mira, ali i voljeno drvo na ovom podneblju škrte zemlje – kažu kako je maslina „drvo koje ništa ne uzima, a mnogo daje“.

Planina Nebo, Jordan - 2 Planina Nebo, Jordan - 2 (Foto: Lidija Čulo)

Cijelo ovo mjesto odiše mirom i spokojem, ponekad narušenim turističkim grupama koje dolaze u hordama. Nije strašno kao Dubrovnik ljeti, ali želite li uživati u samoći radije ovdje dođite u ranim jutarnjim satima kada često nema nikog. Uživat ćete u tišini, izlasku sunca nad dolinom i Jeruzalemom u daljini, hladu masline, te zvuku ezana iz obližnje džamije.

Do planine Nebo, tj. do vidikovca sa spomenikom i crkvom lako se dolazi cestom iz jordanske prijestolnice Amana, od kojeg je udaljen 30-ak kilometara. I bez brige, nema „planinarenja“ po vrućinama (osim ako si baš svojevoljno ne zakomplicirate život). Dođete li autom, taksijem ili busom, parking se nalazi u blizini vidikovca do kojeg je potrebno samo par minuta lagane šetnje.

Nebo nije uključeno u Jordan Pass (univerzalnu jordansku ulaznicu koju možete kupiti za obilazak značajnih atrakcija), pa ćete trebati izdvojiti 20-ak kuna za ulaz.

U blizini se nalazi i grad Madaba kojeg se isplati posjetiti, a s druge strane već zovu obale Mrtvog mora – tako da u jednom danu možete doživjeti svo troje. A kako počinje nova sezona jeftinih avio karata za Jordan, vrijeme je da počnemo popunjavati itinerer…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju