Vrelo ljetno sunce i brojni festivali preplavit će Europu ljeti. Ukoliko želite posjetiti neko određeno događanje vjerojatno ćete kartu morati kupiti nekoliko mjeseci ranije, pogotovo kad se se nakon pandemije, stvari počnu "otvarati"! Putovanje Europom ljeti ima i dobre i loše strane. Gužve i vrućine imaju svoje čari ali mogu biti i jako naporne. Donosimo vam neke od idealnih destinacija za ljetni odmor.

1. Montpellier, Francuska

Ovaj grad na jugu Francuske privlači turiste svojim uskim uličicama, brojnim kafićima i restoranima, kao i fantastičnim muzejima. Ni ljubitelji šopinga neće ostati zakinuti, jer se ovdje francuski butici nalaze ispod srednjovjekovnih lukova a naći ćete i knjižare sa zdencem u dvorištu. U ovu mješavinu novog i starog dodajte još pregršt legendi i srednjovjekovno sveučilište i kao rezultat dobit ćete ovu oazu za uživanje. Samo malo izvan grada nalazi se i plaža.

2. San Marino, San Marino

Prednost San Marina je u tome što se nalazi na uzvisini te čak i u srpnju tamo puše povjetarac koji klimu čini izuzetno ugodnom. Gradić Rimini s poznatim plažama vrlo je blizu a u San Marinu se ljeti održava festival klasične glazbe s pregršt koncerata na otvorenom.

San Marino - 1 San Marino - 1 (Foto: Getty Images)

3. Lucca, Italija

Ljeto je poprilično izazovno razdoblje za posjet Toskani zbog nesnosnih gužvi i velikih vrućina. Pa ipak, nećete se razočarati posjetite li Luccu u srpnju. Tada se održava Puccini festival i ako se nađete u blizini, nemojte ga preskočiti. Koncerti se održavaju navečer pokraj jezera, a postoji li išta ljepše od slušanja fenomenalne glazbe za vrijeme ljetne večeri u romantičnoj Toskani?

4. Pamplona, Španjolska

Postoji li još netko tko nije čuo za utrke bikova u Pamploni? Taj je događaj zapravo dio festivala San Fermin koji započinje vatrometom i obilježen je paradama kroz grad i brojnim glazbenim događanjima. Ako vas i ne privlači utrka bikova, ovaj festival koji traje 9 dana nudi brojne druge stvari od kojih će vas neke sigurno oduševiti.

Ljubljana - 3 Ljubljana - 3 (Foto: Barbara Črgar)

5. Ljubljana, Slovenija

Ljetne vrućine u Ljubljani nikad nisu nepodnošljive, a u gradu uglavnom nema prevelike gužve karakteristične za druge europske metropole. U srpnju se u gradu održavaju brojne glazbene manifestacije poput Ljubljanskog festivala i festivala Europa Cantat. Za bijeg od gradskog asfalta posjetite jezero Bled samo 35 kilometara od Ljubljane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju