U samom središtu Zaragoze, glavnom gradu španjolske provincije Aragon, nalazi se jedan od najljepših primjera španjolsko-islamske arhitekture koji ne smijete propustiti ako budete u blizini.

Palača Aljaferia utvrđeno je srednjovjekovno zdanje iz 11. stoljeća. Bila je to rezidencija za pripadnike arapske dinastije Banu Hud koja je tada vladala Zaragozom, a po njoj se može vidjeti kakav su standard uživali.

Gradnju je naredio Abu Ja'far Ahmad ibn Sulayman al-Muqtadir Billah (ali možete ga zvati jednostavno Al-Muqtadir, tj. Veličanstveni), a samu palaču nazvao je Palačom veselja. „Zbog tebe sam ostvario svoje najveće želje, i premda u svom kraljevstvu nemam ništa drugo, za mene si ti sve što sam ikad htio“, opjevao ju je.

Nakon dinastije Banu Hud rezidenciju je preuzeo Alfonso I. Aragon. U 15. stoljeću poprima karakteristike palače, a u 16. dobiva elemente vojne utvrde. Najstariji očuvani dio palače danas je tzv. Toranj trubadura, koji je ime dobio po drami španjolskog romantičara Antonia Garcie Gutierreza, a koja je inspirirala i Verdijevu operu Trubadur.

Mnogi će se složiti kako su vjerojatno najljepši dijelovi palače tzv. Zlatni hodnik i unutarnje dvorište Santa Isabel. Danas je Aljaferia jedini veći očuvani primjer španjolske islamske arhitekture iz tzv. doba neovisnih kraljevstava u 11. stoljeću, a općenito se smatra kako su Aljaferia, Velika džamija u Cordobi i palača Alhambra tri najbolje očuvana primjera španjolsko-islamske arhitekture te stoga uživaju posebnu pravnu zaštitu.

A zanimljivo je da danas ova predivna palača ima još jednu namjenu. U njoj se nalazi uprava regionalnog parlamenta Autonomne zajednice Aragon – na čemu mogu pozavidjeti i najveći ne-ljubitelji uredskih i birokratskih poslova…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju