Otok Cleft poznatiji pod imenom Skull Rock nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Wilsons Promontory u Victoriji u Australiji. Riječ je o malom granitnom otoku zapanjujućeg oblika koji leži u Bassovom prolazu, a koji je dug 300 metara te širok oko 200 metara.

Zahvaljujući njegovom položaju, jaki vjetrovi i valovi su kroz vrijeme oblikovali otok, odnosno izdubili špilju na njemu koja je široka 130 metara, duboka 60 metara i visoka 60 metara.

Rt sv. Jurja, Australija - 5 Putovanja A imao je samo jedan zadatak: Svjetionik koji je potopio više brodova nego što ih je sigurno usmjerio

Iako privlači brojne zaljubljenike u prirodu u lokalnim statistikama zapisano je kako je tek devet osoba kročilo po Skull Rocku – manje nego po površini Mjeseca. Razlog za to skriva se u nepristupačnosti otoka i visokim skliskim stijenama po kojima bi uspon bio iznimno opasan.

Otok Cleft, Rock Skull, Australija Otok Cleft, Rock Skull, Australija (Foto: Shutterstock)

Jedan od rijetkih sretnika koji je posjetio Skull Rock je škotski novinar Neil Oliver koji je to učinio u tv seriji "Coast Australija" iz 2015. godine.

Zajedno sa svojim timom helikopterom se spustio na vrh otoka te se s užadi spustio u špilju. Tamo su pronašli raspadajuću topovsku kuglu za koju lokalni povjesničari vjeruju kako potječe sa starih brodova koji su otok koristili kao metu za vježbanje.

Ballova piramida Zanimljivosti Najviši kameni toranj na svijetu: Mjesto na koje se nitko ne smije popeti

Rock Skull ima veliki značaj i za faunu ovoga prostora – ne samo da se unutar duboke špilje gnijezde morske ptice, već su viđene i kolonije tuljana.

Dom najljepše australske plaže: Mjesto toliko izolirano da nije imalo niti jedan slučaj koronavirusa Gradić Albany u Zapadnoj Australiji Plaža Misery kod gradića Albany proglašena je najboljom u Australiji u 2022. godini Gradić Albany u Zapadnoj Australiji +0 Plaža Misery kod gradića Albany proglašena je najboljom u Australiji u 2022. godini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju