Singing ringing tree, Engleska

Veličanstvena glazbena skulptura visoka tri metra sastoji se od šupljih čeličnih cijevi različitih duljina. Kada puhne vjetar, cijelom dolinom proširi se melodija koju mnogi opisuju kao „ugodno jezivu“. Dodatan plus je prekrasan pogled na okolicu koji se pruža s tog malog brdašca.

Postavljena je 2006. godine i već iduće dobila je nacionalnu nagradu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata za arhitektonsku izvrsnost. Prije nekoliko godina ista takva postavljena je u Texasu.

Morske orgulje, Zadar

Premda ih vjerojatno ne treba posebno opisivati, podsjetimo koliko su naše slavne Morske orgulje zanimljiv spoj mora, arhitekture i glazbe. Na kaskadnom obalnom zidu postavljene su cijevi različitih promjera, tj. svirale koje pod djelovanjem mora i valova sviraju morsku pjesmu.

Postavljene su 2005. godine, a 2006. je njihov arhitekt Nikola Bašić dobio Europsku nagradu za urbani javno prostor.

Windorgel, Nizozemska

Set od dvadesetak tubi napravljenih od kamerunskog bambusa postavljen je 1975. godine u nizozemskom gradu Vlissingen. U početku ih je bilo pedesetak, no s vremenom su oluje uništile većinu pa ovo što danas vidite možemo nazvati opstankom najizdržljivijih. Nije im bilo lako jer je ovdje vrijeme često tmurno i vjetrovito – što ujedno i pogoduje njihovom konstantnom „sviranju“.

Da sve bude još malo tmurnije, spomenimo da se u blizini nalazi i poznati Nolle bunker iz Drugog svjetskog rata.

Wave Organ, Kalifornija

Na prvu možda ne biste pomislili da se radi o umjetničkoj instalaciji, a kamoli glazbenom instrumentu, jer cijeli kompleks djeluje poput napuštene morske tvrđave ili mjesta na kojem bi se nalazio dobro utvrđeni svjetionik.

No, zapravo se radi o pravom kamenom remek djelu koje skriva 25 cijevi orgulja koje sviraju uz pomoć mora i vjetra. Šetajući između orgulja stepenicama i popločenim stazama imate osjećaj kao da slušate iste one zvukove koje čujete kada zaronite u more. Vrlo su nježni i opuštajući, a zgodno je što i vi iz ovog iskustva izađete suhi i osunčani.

Sound Garden, Washington

Instalacija koja više podsjeća na kakve antene također bi vas mogla zbuniti, baš kao i kalifornijski Wave organ. A riječ je zapravo o sviraču u Seattleu koji na visini od 6,5 metara svira nježnu melodiju koju proizvode vjetrovi.

Ljubitelji rock scene, a naročito one ’90-ih, već su možda povezali dva i dva, tj. Soundgarden i Seattle. Naime, ovaj glazbeni spomenik nosi isto ime kao i kultni rock bend Soundgarden koji je formiran u Seattleu. Štoviše, nakon smrti frontmena Chrisa Cornella, ova instalacija pretvorila se i u mjesto odavanja počasti slavnijem glazbeniku.

Funnel Wall, Njemačka

Raspjevana zgrada u Dresdenu najsretnija je kada padne kiša. Slijevajući se kroz njene cijevi koje su obgrlile fasadu, kiša proizvodi hipnotizirajuće zvukove koji oduševljavaju turiste (ali vjerojatno ne i stanare zgrade koji spavaju s čepićima u ušima). Inače, sama zgrada rezultat je rada umjetnika i samih stanara koji su stvorili čitavo artističko naselje Kunsthofpassage, a lako ćete ju prepoznati po tirkiznim nijansama i brojnim „uvrnutim“ cijevima.

Wind Harp, Kalifornija

Još jedan nepomični glazbeni umjetnik smjestio se u San Franciscu. Čak 28 metara visoka harfa nadvila se nad kalifornijskim brdom i s punim pravom dobila ime Aelous, po grčkom bogu vjetra. Pogađate, njene strune svira vjetar, a s brda se pruža prekrasan panoramski pogled na more i okolicu. Samo treba uloviti pravi trenutak i doći za vjetrovitog dana, što ovdje ne bi trebao biti problem.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju