Tko je za jedno putovanje tzv. „stanovima“? Zemlje poput Uzbekistana, Pakistana, Kirgistana i drugih, često su nam metafora za potpuno drugačiji i dalek svijet. No, upravo to krije brojne ljepote koje još nisu otkrivene ni pregažene tisućama turističkih stopala.

Želite li pobjeći negdje u daleke, egzotične krajeve, predlažemo nesvakidašnju destinaciju: Tadžikistan. Evo što u njemu možete pronaći:

1. Glavni grad Dushanbe: prijestolnica kulture

Neobičan miks moderne, sovjetske i perzijske arhitekture čeka vas na zapadnom dijelu zemlje, na rijeci Varzob. Raskošan i uredan, prostranih ulica i avenija, s mnoštvom muzeja i tržnica, Dushanbe će vam sigurno dati materijala za par dana istraživanja.

Ogroman park Rudaki s mnoštvom zelenila i skulptura, Nacionalna knjižnica s više od osam milijuna knjiga, galerije tzv. Noor umjetnosti, Nacionalni muzej u kojem se nalazi najveći kip Bude u ovom dijelu Azije, Botanički vrt, Muzej glazbenih instrumenata…

2. Autocesta Pamir: jedna od najviših autocesta svijeta

Cesta Pamir prolazi planinskim putem kroz istoimenu planinu povezujući Afganistan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, a ovim dijelom prolazio je i slavni Put svile. Kao na dlanu prostire se veličanstvena priroda, a ljubazni stanovnici malih sela usput uvijek će vas rado pozvati na čaj ili kavu, pa makar ne znali ni riječ engleskog.

3. Jezero Iskanderkul: ovdje su zastali i najveći

Legenda kaže kako je na obalama jezera zastao i uživao sam Aleksandar Veliki – otuda mu i ime. Iskander je domaća varijanta Aleksandra, a Kul znači jezero. Ovo jezero odlično je za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, kampiranje i plivanje.

Smješteno je podno planina Fann i jedno je od najvećih jezera u zemlji. Dovoljan je jedan pogled na tirkiznu vodu i crvene stijene da bismo shvatili zašto ga smatraju i jednim od najljepših.

4. Dolina Yagnob: domaćini koji su se skrivali stoljećima

Zbog oštre klime ova dolina dostupna je samo pola godine, a zbog stoljeća izoliranosti iza planina lokalni stanovnici (narod istog imena, Yagnob) uspjeli su sačuvati svoj drevni jezik Sogdian.

Smještena je na sjeverozapadu zemlje, na 2000 tj. 3000 metara nadmorske visine. Najlakša opcija je rezervirati svoju planinarsku avanturu s lokalnom agencijom koja će vam osigurati smještaj i hranu kod gostoljubivih lokalnih obitelji.

5. Kupanje u termalnim izvorima Gharm-Chashma: malo razmaženosti za kraj

Smještene u planinskim visinama na oko 2200 metara, tople kupelji Gharm-Chashma odličan su izbor svakog hedonista. Voda koja ovdje izvire krčka na oko 50 stupnjeva, stvarajući mini gejzire koji dosežu visinu od jednog i pol metra. A vas u bazenima čeka topla i ljekovita tirkizna voda, u kadi od sedra.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju