U Nacionalnom parku planine Wicklow, jednom od šest nacionalnih parkova u Irskoj, nalazi se dolina puna zelene irske prirode po kojoj noge možete rastezati cijeli dan. U neopisivim ljepotama Doline Glendalough uživat ćete od prvog do posljednjeg trenutka. Prava terapija.

Pješice "dolinom dvaju jezera"

Najpoznatija atrakcija Nacionalnog parka Wicklow zasigurno je ledenjačka dolina Glendalough, čije ime u prijevodu znači 'dolina dvaju jezera'. Nalazi se pored sela Laragh i jedno je od najljepših dijelova cijele Irske. Spektakularni prizori, bogata povijest, kultura i priroda glavni su magneti brojnim posjetiteljima koji ovamo dolaze istraživati. Ovdje o Irskoj možete mnogo naučiti.

Djelo svetog Kevina usred Glendalougha

Brojne pješačke staze za laganu šetnju otkrivat će vam polako sve čari ovog dijela Irske. Isto kao što ih je još u 6. stoljeću, u potrazi za osamom, otkrio Kevin koji je ovdje utemeljio samostan. Tako se jedno od najznačajnijih ranokršćanskih mjesta u Irskoj nalazi upravo ovdje, a crkvu i ostatke tog redovničkog naselja mnogi dolaze vidjeti na svom putu kroz Glendalough.

Idealno za piknik i opuštanje

Gornje jezero omiljeno je polazište za šetnju dolinom Glendalough, a pokraj jezera nalazi se i parkiralište gdje šetnje obično kreću. Možete izabrati i jednu od označenih pješačkih staza, od kojih ima onih koje traju 30-ak minuta, ali i onih od 4 sata. Kod jezera se nalaze prostori za piknike, a možete uživati i u sportovima na vodi, vožnji biciklom i planinarenju. Putem će vas pratiti potoci, slapovi i prekrasna flora i fauna.

Tko je dovoljno hrabar za divlje kampiranje?

Nikakav oblik kampiranja nije dozvoljen u dolini Glendalough, ali u Nacionalnom parku planine Wicklow možete se odlučiti na divlje kampiranje pridržavajući se ovih pravila. Jesti možete u restoranima u Glendaloughu i Laraghu, kao i u nekoliko hotela koji poslužuju hranu i grickalice, ali i pronaći trgovine u Laraghu ili drugim obližnjim mjestima te se na šetnju ili kampiranje zaputiti u potpunosti spremni.

Samo jedan sat udaljen od Dublina

Do nacionalnog parka možete automobilom, taksijem, organiziranim izletom ili busom, tj. javnim prijevozom iz Dublina. Trebat će vam nešto malo više od 1 sata. U koje god doba putujete, nećete požaliti, no za planine ponesite jaknu čak i u proljeće i ljeto.  

Je li ovo najljepša županija? Otkrijte "zeleno čudo" s tisućama nestvarnih kupališta Karlovačka županija - 6 Karlovačka županija - 5 Karlovačka županija - 4 +5 Karlovačka županija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju