Ime mu potječe od naziva za daleku zemlju, ili nešto što se nalazi na rubu. No, ruski grad Perm ipak nije tako daleko – barem ne toliko da ga ne biste posjetili.

Smješten je na brdovitim obalama rijeke Kame, a u blizini se nalaze još dvije velike rijeke. Nekad je bio važan industrijski grad, a danas i kulturna i znanstvena prijestolnica regije. Nekad je nosio naziv i Molotov – prema istom onom ruskom političaru po kojem je ime dobio i slavni Molotovljev koktel.

Iz doba njegove industrijske moći potječe jedan neobičan detalj. Naime, stanovnici Perma zovu se Permyak, a "slanouhi Permyak" je nadimak koji nose. Da, dobro piše: stanovnici Perma poznati su po slanim ušima.

Sve je počelo s proizvodnjom soli u ovom dijelu Rusije, koja je bila glavni izvor zarade za domaće stanovnike. Velik dio njih radio je u rudnicima soli i svakodnevno nosio teške vreće soli od 60 do čak 80 kilograma.

Prema urbanoj legendi, radnici koji su nosili vreće soli ponekad bi zakačili vrećice soli iza uha i nosili ih na ramenu. Njihove uši bi s vremenom reagirale na sol, tj. "nabujale" i pocrvenile.

U Permu je stoga 2006. godine postavljena neobična skulptura koja se sastoji od dva dijela. Prvi čini skulptura fotografa koji promatra drugi dio, a taj je okrugli okvir s ušima. Kroz njega prolaznik može gurnuti svoju glavu i napraviti zgodnu fotografiju sebe sa "slanim ušima".

Nekoliko godina kasnije, spomenik je proglašen za "najčudniji spomenik u Rusiji" – no, to ćemo ostaviti publici na prosudbu…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju