Svi mi volimo putovati. To je činjenica. Činjenica koja nas nekad zna koštati. Nećemo nikome lagati da su putovanja besplatna, pa taman da putujete najjeftinijom aviokartom za 10 eura i spavate kod kolege na kauču u dnevnom. Putovanja koštaju. No, iskusni putnici znaju kako "sakriti" lovu sami od sebe i kako ipak, što bezbolnije, nešto staviti na stranu. U nastavku vam donosimo nekoliko savjetu kako lakše skupiti lovu za putovanje. Sve je stvar matematike.

Kad si na putu, ne trošiš doma

Dakle, ako putuješ tjedan dana u Istanbul, nemoj misliti da ćeš tamo za džeparac potrošiti neku ekstremnu lovu na klopu i cugu. Primjerice, recimo da kada ste doma u Hrvatskoj, dnevno potrošite oko stotinjak kuna, što na hranu, što na ostali "luksuz", no to je neki prosjek. Dakle, to je 13 eura, a ako tome pridodamo još 7€, dolazimo do brojke od 20€ po danu, što je i više nego dovoljno za 2 solidna obroka, par kava i koji suvenir u većini destinacija. Sve ovisi o destinaciji u koju putujete. S 20 eura dnevno ćete tako u Istanbulu moći zaista dosta toga, pa i dva put jesti u restoranu. U Londonu vam 20 eura neće baš osigurati dva obroka u TOP restoranima, ali će zato na mjestima poput Camden Towna.

"Šparavac" za metalne novce

Ovo je jedna stvar koja provjereno radi. Dakle, nabavite ogromnu staklenku za krastavce, oblijepite ju s fotkama vaše iduće destinacije i redovno u nju ubacite kovanice koje imate u jaknama i kaputima. Nema iznimki. Ako imate 40 kuna u kovanicama, sve bacite u kasu. Ponekad, primjerice nakon plaće, ubacite i koju desetku, iako ti papirnati ubrzo dobe noge... Ako u prosjeku dnevno ubacite u kasicu 10 kuna, to je godišnje oko 3 i pol tisuće kuna, što će vam pokriti trošak barem dva kraća putovanja.

Rođendanski pokloni

Vjerojatno ste već shvatili kako su rođendansku pokloni prava muka za kupnju, pogotovo ako iste osobe darujete već godinama. Vjerujem da je ista stvar i s vašim prijateljima. Dogovorite s prijateljima i obitelji da vam umjesto poklona kao što su gelovi za tuširanje i satovi kupe nešto kao što je avionska karta ili neka vam plate smještaj za vaše iduće putovanje. Ako se prijatelji i obitelj udruže, lako je skupiti stotinjak eura što je dovoljno za avionsku kartu do Varšave i dva noćenja u hostelu.

Koristite prednosti plaćanja karticama

Kako je danas plaćanje karticama među popularnijim načinima, kod nekih banaka postoji opcija da vam zaokruži iznos, a razliku prebaci na štednju. Kako to izgleda u praksi. Kupili ste jaknu za 192 kn, tada će aplikacija automatski zaokružiti iznos na 200, a razliku od 8 kuna uplatiti vama na štednju. Ako dnevno kupujete često, takvi zaokruženi iznosi brzo postaju stotine, pa i tisuće kuna na vašem štednom računu. Koristite kartice doma kako biste "uštedjeli", a vani kako biste "potrošili" novce.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju