Ljubljana je uže središte grada pretvorila u veliku pješačku zonu – jednu od najvećih u Europi.  No po centru grada ipak se možete provozati u Kavaliru. Riječ je o besplatnoj opciji javnog prijevoza u središtu grada koji je prijateljski nastrojen prema ljudima i okolišu.

Kavalir je električno vozilo koje se kreće brzinom od 25 kilometara na sat, a namijenjen je istovremenom prijevozu do pet osoba. Najčešće se njima koriste stariji ljudi, teško pokretne osobe, majke s malom djecom, ali i posjetitelji iz drugih zemalja.

Vozači Kavalira odvest će vas bilo gdje unutar pješačke zone u centru grada potpuno besplatno u periodu od 6 do 22 sati svakoga dana. Možete ih unaprijed nazvati da vas pokupe (tel. 031 666 331 ili 031 666 332) ili ih zaustaviti usred grada i uskočiti u vozilo.

U Kavaliru ima mjesta za vozača i još pet osoba U Kavaliru ima mjesta za vozača i još pet osoba (Foto: Shutterstock)

U voznom parku nalaze se dva različita tipa vozila – jedan otvoren model koji je namijenjen prijevozu ljudi u toplijem dijelu godine odnosno od travnja do kraja listopada, te drugi ostakljeni i grijani model koji vozi cijele godine.

Turistička zajednica grada Ljubljane u suradnji s gradskim vlastima i javnim prijevoznim poduzećem (LPP) uvela je besplatno korištenje ovih vozila kao dio mjera za ekološki prihvatljiviji javni prijevoz u Ljubljani.

Njihov potez naišao je na oduševljenje lokalnog stanovništva, ali i Europske komisije koja im je dodijelila dvije nagrade Europskog tjedna mobilnosti.

Kako izgledaju Kavaliri na ljubljanskim ulicama, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Na 12. katu nebodera: Kafić s najboljim pogledom u Ljubljani Nebotičnik u Ljubljani - 2 Nebotičnik u Ljubljani - 5 Nebotičnik u Ljubljani - 6 +2 Nebotičnik u Ljubljani - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju