César Manrique, španjolski umjetnik koji je proveo šezdesete godine prošlog stoljeća družeći se u New Yorku s ljudima poput Andyja Warhola i Jacksona Pollocka, ostavio je velik doprinos na rodnom otoku Lanzaroteu. Iako njegovo ime nije tako slavno kao što je to slučaj s nekima od njegovih umjetničkih suvremenika, nasljeđe koje je ostavio na najsjevernijem kanarskom otoku itekako je značajno. Ne samo da je dokumentirao tradicionalni arhitektonski stil otoka kako bi uvjerio lokalno stanovništvo da ga očuva već je surađivao s turističkim vlastima na stvaranju čarobnih atrakcija inspiriranih vulkanskim krajolikom.

Još je u 70-ima i 80-ima Manrique upozoravao na štetne posljedice masovnog turizma koje su počele prijetiti otoku vječnog proljeća i vrhunskih pješčanih plaža. Zahvaljujući njegovoj intervenciji spriječio se neobuzdan i nepotreban razvoj koji bi promijenio lice otoka nagore. Stanovnici Lanzarotea i danas mogu zahvaliti Manriqueu to što ne moraju gledati u betonska zdanja i šume nebodera.

Pisa Putovanja Skratite siječanj i postblagdansko sivilo: 5 veselih i toplih destinacija u Europi koje će u tome pomoći

Vulkanski krajolik Lanzarotea s plavim oceanom stvara predivne kontraste, što je umjetnik i iskoristio te napravio organska remek-djela, koja su danas popularne turističke atrakcije. Vulkanska kuća i špilja Los Verdes samo su neki od projekata koje potpisuje. Idealno polazište za istraživanje njegove ostavštine prostrani je kompleks Vulkanske kuće koji je nekoć bio Manriqueov dom, a danas je pretvoren u muzej posvećen njegovu radu.

Dok je tražio mjesto za svoj novi dom, Manrique je istraživao otočna polja lave i pritom je primijetio kako grane sa zelenim lišćem izviru iz vulkanskoga krajolika. Bacio se na istraživanje tog fenomena i otkrio pet špilja (koje su zapravo bile veliki mjehurići u toku lave) i ondje pronašao dom. I to kakav! Tuneli i podzemne prostorije koje je oblikovala lava poslužile su mu kao inspiracija za otmjeni dom u kojem je živio od 1968. do 1988. godine. Ondje možete vidjeti i predivan bazen, kao i neobične prostorije koje kao da su ispale iz kakvog znanstveno-fantastičnog filma.

Siam park, Tenerife - 7 Putovanja Otok vječnog sunca: Španjolsko blago na kojem se temperatura zimi "ne spušta" ispod 20 stupnjeva

Zbog umjetnikova kozmopolitskog načina života i fotografija na kojima samouvjereno pozira kraj bazena mnogim lokalcima dizale su se obrve jer se Manrique nije baš uklapao u konzervativnu zajednicu. Iznad zemlje, u bivšem ateljeu, sada se nalaze njegova umjetnička djela, a jedan od najljepših prizora čine široki prozori s pogledom na Lanzarote koji mogu zadržati pozornost satima.

Jameos del Agua, ogromna vrtača koju je oblikovala rastopljena lava, pretvorena je u podzemni luksuzni restoran koji danju brani od vrućine, a noću postaje mjesto za zabavu. Ondje ćete naći i tunel koji ulazi u golemu špilju s podzemnim jezerom, koje čini spektakularan prizor.

Zainteresira li vas Manriqueov rad, mogao bi vam se svidjeti i njegov vrt s biljkama iz cijelog svijeta kojim dominiraju kaktusi. Divovski amfiteatar u goloj stijeni Manriqueovo je ljubavno pismo vegetaciji njegove domovine, u kojem ne nedostaje mašte.

Najljepša na svijetu: 3 predivna sela u koja treba svratiti na idućem putovanju Španjolskom Rupit Guadalupe Guadalupe +3 Alquezar

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju