Samo sedamnaest kilometara od Karlovca, u prekrasnom zelenilu uz čarobnu rijeku Koranu, dočekat će vas mjesto Barilovići, koje će vas vjerojatno iznenaditi svojom tisućljetnom poviješću, ljepotom prirode i brojnim kupalištima uz Koranu, koja će zadovoljiti svačiji ukus.

Stari grad Dubovac - 4 Putovanja Dubovac: Dvorac zbog kojeg se isplati stati u predgrađu Karlovca

Barilovićki kraj idealan je i za obilaske biciklom, a ako su vam draži višednevni izleti, mnogo je privatnog smještaja, u blizini je kamp, a možete spavati i u kućici na drvetu.

Na pješačkoj udaljenosti nekoliko je većih uređenih kupališta, a prekrasna kupališta uz slapove naći ćete i na potezu od Krnjaka do Barilovića. Brojna manja kupališta i skrivene zelene oaze najbolje ćete otkriti u šetnji uz Koranu i njezine slapove, brzace i kaskade.

Korana je omiljeno odredište avanturistima, veslačima i ribolovcima, a Barilovićki kraj sa svojim zanimljivim pričama i mjestima obećava savršen ljetni izlet.

Kupališta 

U Bariloviću i okolici više je kupališta, pa možete birati gužvu ili je sasvim izbjeći. Ako vaš idealan dan na kupanju podrazumijeva sport, kavu ili roštilj uz rijeku ili ako se pak volite osamiti – Korana vas neće razočarati.

Lijepo kupalište smjestilo se u samom središtu Barilovića, ispod Staroga grada.

U mjestu Donji Velemerić također je veliko uređeno kupalište uz koje se nalazi Turističko sportski centar s brojnim sadržajima koji će zabaviti i velike i male.

Odmah s druge strane mosta smjestilo se još jedno uređeno kupalište, Malići, uz koje se nalazi i Krčma Markan, gdje možete i pojesti nešto kada vas iscrpi voda.

Jedno od najljepših kupališta na ovom dijelu Korane nalazi se na Pusića slapu kod mjesta Lučica, a jednako će vas očarati i ono koje se smjestilo uz slap ispod Vujaškovića.

U samom mjestu Barilović nekoliko je trgovina i ugostiteljskih objekata, pa nećete ostati gladni i žedni kada vas izmori kupanje.

Zanimljivosti

Prošećite mjestom i obavezno se popnite do obnovljenog Starog grada Barilović na stijeni iznad Korane, koji središtu mjesta daje prepoznatljivu vizuru. Odmah s druge strane rijeke je Vražić-spilja, u kojoj ćete se začas ohladiti. Temperatura je u njoj čitavu godinu osam stupnjeva, što očito savršeno odgovara njezinu najpoznatijem i pomalo mitskom stanovniku - albino somu, koji tamo, kažu, živi već sto godina, a dugačak je više od metar i pol.

Zelenu okolicu i Barilovićki kraj najbolje ćete istražiti "na noge" ili na biciklu. Možete se uspeti na brdo Martinščak ili posjetiti Bubijevu jamu, jednu od pet rimskih špiljskih nekropola u Europi u kojoj su pronađeni ostaci stari gotovo dvije tisuće godina.

Ako u Bariloviću prijeđete most i skrenete desno prema Velikom Kozincu, doći ćete do Skrada. Napojite se divnim pogledom koji se pruža s ruševina Starog grada, srednjovjekovne utvrde Zrinskih i Frankopana.

Kada ste ovdje, prošećite Poučnom stazom Korana ili, još bolje, obiđite je biciklom. Mjesta Barilović i Krnjak povezuje biciklistička staza dulja od 40 kilometara, koja će vam biti najbolji vodič kroz prekrasnu prirodu i tisućljetnu povijest ovoga kraja.

Obiđite mlin u Gornjem Sčulcu i špilju Šćulac, koji ima dvije galerije, a na gornjoj je – jezero. A ako se volite skrivati od sunca, uzvodno su Mramorna pećina, kao i Vodena jama kod Siče, prva "turistička" jama u Hrvatskoj, koju su još krajem 19. stoljeća ondašnji avanturisti obilazili turističkim kočijama iz Karlovca.

  Cetingradski kraj: Izlet do predivne Korane, stare utvrde i prirode kojoj ćete se poželjeti vratiti Cetingrad - 1 Cetingrad - 2 Cetingrad - 3 +0 Cetingrad

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju