Jeste li ikad gledali neku sliku i razmišljali o tome kako je umjetnik koji ju je naslikao zapravo živio? Vodimo vas na mjesta gdje se možete barem na trenutak vratiti u uzbudljivu prošlost...

Monetova kuća, Giverny, Francuska

Claude Monet u ovoj je kući živio sa svojom obitelji sve do svoje smrti 1926. Ovaj je pravi obiteljski dom nekoć bio ispunjen vikom osmero djece. Okružen je ružama penjačicama izvana, a unutrašnjost je restaurirana kako bi što više približila duh njegovog vremena. Osim brojnih Monetovih djela, posjetitelji mogu razgledati i njegovu pozamašnu zbirku japanskih gravura.

Umjetnik je sam uredio nekoliko prostorija u kući kao što su plavi salon i žuta blagovaonica i u njima ćete se osjećati kao da ste zakoračili u jednu od njegovih slika.

Okućnica je također prava poslastica za zaljubljenike u umjetnost - u vrtu koji je prepun cvijeća ističu se lopoči i vrbe koji su bili česti motivi njegovih slika. 

Kuća Leighton, Ujedinjeno Kraljevstvo

Aristokratski umjetnik lord Frederic Leighton svoju je kuću nazivao „privatnom palačom umjetnosti“. Unatoč tome što su brojni predmeti prodani nakon njegove smrti, unutrašnjost a i njegova pozamašna kolekcija obnovljeni su kako bi vjerno dočarali kako je bilo živjeti u kući u Leightonovo vrijeme. Ulja na platnu i skulpture Leightonovih suvremenika iz 19. stoljeća oduzimaju dah, ali posebno su zanimljivi arhitektonski detalji palače kao što su plavo stubište, mramorne sobe i mozaici.
Na katu se nalazi dvorana u kojoj je Leighton zabavljao brojne goste među kojima je bila i sama kraljica Victoria.

Muzej Fride Kahlo, Meksiko

Jedan od najposjećenijih muzeja u Mexico Cityju je upravo kuća i muzej Fride Kahlo koja se još zove i „Plava kuća“ zbog jarkoplavih zidova. Umjetnica je u njoj rođena i živjela je u njoj sve do svoje smrti 1954. Nakon smrti njen muž Diego Rivera ispoštovao je njenu želju da kuća bude pretvorena u muzej kao poklon narodu Meksika.

Muzej je ispunjen fotografijama, pismima, Fridinim poznatim šarenim haljinama i mnogim privatnim stvarima poznatog umjetničkog para. Osim toga, u njemu možete razgledati brojna umjetnička djela Fride, Rivere i njihovih suvremenika.

Par je u svom domu ugostio brojne uglednike tadašnjeg vremena poput Georgea Gershwina, Lava Trockog i Nelsona Rockfellera.

Kuća i muzej Salvadora Dalija, Španjolska

Smještena malo izvan uspavanog ribarskog gradića Port Lligat, kuća Dali upravo je onakva kakvu biste očekivali od majstora nadrealizma. Konstrukcija poput košnice u početku je bila ribarska kuća, a umjetnik ju je uređivao tijekom svog boravka u njoj sve dok se nije preselio u dvorac Pubol.

Danas su njeni vrtovi prepuni skulptura i instalacija poput ogromnih jaja od alabastera, velikih klavira i bazena u obliku penisa. Unutrašnjost krije broja nadrealistička djela. Dali je proučavao i prepariranje životinja pa danas goste na ulazu pozdravlja veliki preparirani polarni medvjed i tri labuda, nekoć njegovih ljubimaca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju