Sedam sestara niz je klifova od krede na obali La Manchea koji su dio brežuljaka South Downs, u okrugu East Sussex, u jugoistočnoj Engleskoj. Dio su najmlađeg nacionalnog parka u Ujedinjenom kraljevstvu, South Downsa, koji je dobio taj status 2011.

Sedam sestara protežu se duž obale Sussex Heritage od Cuckmere Havena do Birling Gapa, između ušća rijeke Cuckmere u blizini Seaforda i rtova Beachy Heada kod Eastbournea, i zovu vas u šetnju s nevjerojatnim pogledom na blještavo bijele, kao nožem odrezane litice, u ludom kontrastu s bojom pašnjaka, neba i mora. 

Uz ovce i krave koje pozdravljaju znatiželjne šetače, primijetit ćete bogatstvo ptičjih vrsta po kojemu je ovo područje poznato, a tuda prolazi i koridor selidbe na jug pa je pri odlascima i povratcima izuzetno živo i na nebu. Bijeli klifovi duž La Mannchea čine jedan od najljepših krajolika na Otoku. Svijetlo zelena trava kojom su prekrivene i dramatičan rez kojim se, vrišteći bijelo, uranjaju u more, djeluje poput prizora iz fantasy filma.

Doverski klifovi možda su najpoznatiji u Engleskoj, ali mnogi smatraju da su klifovi Sedam sestara ljepši. Kao i sve stijene od krede, ne podnose dobro vjetar i more, pa se rub klifova godišnje pomiče za 30-40 centimetara prema unutrašnjosti.

Sedam sestara, Haven Brow, Short Brow, Rough Brow, Brass Point, Flagstaff Brow, Bailey's Hill i Went Hill, nastale su tako što je, dok je kopno bilo pod morem, more mekšu kredu izguralo na površinu. Međutim primijetit ćete putem i "osmu sestru", Flat hill. Najmlađa sestra nastala je uslijed erozije tla, pa je zapravo - polusestra.

Najbolji način da doživite Litice Seven Sisters je šetnja obalnom stazom od Seaforda do Eastbournea. Iz Londona do Seaforda s presjedanjem ćete stići za otprilike sat i 40 minuta, a East Sussex dobro je povezan i autobusnim linijama.

Staza, iako duga 22 i pol kilometra, tehnički je nezahtjevna, iako ćete nakupiti nešto visinske razlike jer je kraj brežuljkast, a put toliko dug. Putem otkrijte tajne davnih krijumčara, fotkajte bajkoviti crveno-bijeli svjetionik Beachy Head i popnite se navrh te najviše litice od krede u Britaniji.

Staza prolazi preko pašnjaka i brežuljaka, kroz slikovita sela, a ovaj dio sa svojim nevjerojatnim pogledima veliko je finale čitavog South Down's Waya. Osim veličanstvene prirode, u ovom ćete kraju otkriti i fantastične stare pubove i šarene tržnice, a povijest će vas na sebe podsjećati doslovno na svakom koraku.

Najsjevernija točka britanskog kopna: Škotski svjetionik koji vam može biti baza za istraživanje spektakularne prirode Dunnet Head - 1 Dunnet Head - 6 Dunnet Head - 5 +3 Dunnet Head - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju