Baia je bilo drevno rimsko naselje smješteno na sjeverozapadnoj obali Napuljskog zaljeva u Tirenskom moru, koje danas spada pod talijansku općinu Bacoli. Izgrađeno je na nestabilnom području vulkana Flegrejska polja, zbog kojeg je donji dio naselja potopljen prije nekoliko stoljeća.

Nekoć je Baia bilo pomodarsko turističko središte i termalno kupalište u kojem su kuće gradili najbogatiji ljudi onog vremena, a pogotovo pred kraj Rimskog Carstva. Ovdje su vile imali neki od najpoznatijih rimskih careva, poput Julija Cezara, Nerona i Hadriana, a posebno ga je u ljetnim mjesecima volio posjećivati Septimije Sever.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Ruska Atlantida: Neobični grad koji godinama "spava" pod vodom

Bilo je to i vrlo ozloglašeno mjesto zbog hedonističkog načina života koji se ovdje prakticirao. Baia je opisivano kao vrtlog luksuza, jazbina razuzdanosti i luka poroka. Tu se dolazilo zbog raskalašenih zabava na plaži gdje se uživalo u neprestanom ispijanju alkoholnih pića te u neobuzdanim seksualnim igrama.

Neko vrijeme ovdje se nalazio i centar rimske mornarice, no tijekom stoljeća, a pogotovo nakon raspada Rimskog Carstva, Baia je gubila na svojoj popularnosti. U 8. stoljeću opljačkali su je Saraceni, a mnogi su je napustili u 15. stoljeću zbog epidemije malarije.

Resia Putovanja Fantomski zvukovi: Što se skriva na dnu talijanskog jezera?

Zbog neprestane vulkanske aktivnosti donji dio grada potopljen je ispod razine mora, dok je dio te zapanjujuće povijesti još uvijek moguće vidjeti u gornjem gradu, koji je pretvoren u Arheološki park Terme di Baia.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju