Na samom kraju Engleske, u regiji Cornwall s pogledom na kanal La Mache i francuske susjede, smjestila se šarena oaza kakvu možda ne biste očekivali ovdje, u zelenim poljima Engleske prošaranim kamenim kućicama i tvornicama od crvene opeke. Barem ne biste očekivali ananas i banane – no, čeka vas iznenađenje ako zalutate u Izgubljene vrtove Heligana…

Izgubljeni vrtovi Heligana poznati su i kao vrtovi vrba. Jedni su od najpopularnijih vrtova Engleske – a u zemlji čiji su vrtovi svjetski poznati to mnogo znači. Šareni, egzotični i ponegdje nalik džungli, brzo su postali miljenici publike.

Zašto se zovu izgubljeni vrtovi?

Podigla ga je lokalna obitelj Tremayne sredinom 18. stoljeća, no proces sadnje i uređivanja do konačnog rezultata potrajao je generacijama. I danas su vrtovi dio tzv. Heligan imanja koji je pripadao Tremayneima, samo njih više nema.

Tijekom Prvog svjetskog rata iselili su iz kuće, a podstanari koji su uselili nisu imali dovoljno novaca za uzdržavanje. Od čak 22 vrtlara koji su radili na imanju, njih 16 poginulo je u ratu. Uslijedio je i Drugi svjetski rat, tijekom kojeg je imanje koristila američka vojska. Dok je rat završio, i kuća i vrt bili su zapušteni i zaboravljeni.

Otkriveni su pukom slučajnošću, tijekom snimanja jedne TV emisije 1996. godine. U sklopu nje krenula je i revitalizacija vrta i imanja, tako da je danas on otvoren za javnost. A gdje su vlasnici? Ovi zaljubljenici u talijanske vrtove svoj novi dom pronašli su u – Italiji, gdje su preselili i ostali dok loza nije izumrla.

Tutti frutti i čudna bića iz zemlje

U ovoj oazi zelenila sada cvatu alpske ruže, kamelije, rastu papratnjače, bambusi i ananas, žubori nekoliko potočića, a sam vrt je podijeljen u tematske cjeline, poput japanskih vrtova, džungle, talijanskog vrta…

Simbol vrta ipak je nešto drugo: skulpture koje ga krase, izrađene od drveta i kamenja. Izranjaju iz zemlje i djelomično su prekrivene biljem. Tako poprimaju ljudski oblik koji se mijenja ovisno o godišnjim dobima.

S obzirom da ovdje rastu razne vrste voća, vrt služi i kao svojevrsna elegantna tržnica na kojoj možete kupiti domaće voće ili isprobati lokalne delikatese.

Najljepše vrijeme za posjet je proljeće kada je vrt u punom cvatu, a uputite li se u ovu idiličnu oazu, odvojite bar nekoliko sati vremena. Vjerujte, trebat će vam.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju