Više od stotinu godina američka Špilja vjetrova u saveznoj državi Colorado privlači posjetitelje sa svih strana svijeta. Ne samo jer je riječ o čitavom kompleksu špilja i njihovih netipičnih formacija već i jer su jedne od najviših u državi, smještene na visini od čak 2133 metra. Ili, kako sami vole reći, „podigli su to iskustvo na viši nivo – doslovno“.

Najpoznatiji dio kompleksa je tzv. Silent splendor room, poznata po formacijama koje rastu u neobičnim oblicima i smjerovima, kao da prkose gravitaciji. Neki tvrde da podsjećaju na ljudske ruke, leptire ili valovite krumpiriće, a neki kažu da čak podsjećaju na hrpe crva.

Na žalost posjetitelja i na sreću prirode, moguće ju je promatrati samo s pristojne udaljenosti, da prevelik broj znatiželjnih posjetitelja ne bi narušio ravnotežu okoliša.

No zato postoje i drugi zanimljivi dijelovi koje možete obići. Jedan od njih je uski prolaz koji nikako nije za klaustrofobične, a kako sami kažu, „glavobolja je za visoke i tuga za one s više kila“. Tu su i posebne tematske ture koje uključuju duhove i sablasne priče te adrenalinski park o kojem ćemo uskoro saznati više.

Od Velikog Duha Vjetra do ekipe iz South Parka

Vjeruje se kako su ovdje živjeli pripadnici slavnih indijanskih plemena Apači i Ute, a navodno je čak od Apača potekao naziv špilja. Vjerovali su kako je ovdje dom Velikog Duha Vjetra.

Prvi put je spomenuta u pisanom obliku krajem 19. stoljeća kada su je otkrila dva brata. U svojim šetnjama kroz tunele i „prostorije“ špilje primijetili su kako plamen njihove svijeće neprestano titra te kako stalno osjećaju puhanje vjetra.

Kada je nakon njih špilju posjetio rezač kamena George Washington Snider, ostao je oduševljen oblicima i formacijama u spilji te ih opisao kao „magično djelovanje Aladdina i njegove čarobne svjetiljke“. Nažalost, njegove lijepe riječi samo su potaknule stanovništvo okolnih mjesta da idući dana potrga i pokrade što se dalo.

Ubrzo su lokalne vlasti intervenirale: postavljena je električna rasvjeta i organizirane su ture za posjetitelje, što taj kompleks špilja čini jednom od najstarijih atrakcija američke države Colorado.

Evo još jedne zanimljivosti: upravo su u ovoj špilji ostali zatočeni Stan, Kylie, Cartman i Kenny u epizodi South Parka pod nazivom ManBearPig.

Za ljubitelje adrenalina

Za brojne posjetitelje grijeh je posjetiti špilje a da se pritom ne okušaju u nekoj od aktivnosti koje nudi adrenalinski park. Ljudski katapult (špiljskog imena Bat-a-Pult) ili mogućnost sportskog penjanja po okolnim planinskim stijenama samo su neke od mogućnosti.

A sada, za one najhrabrije, posebna ponuda. Ovakvo nešto nemate priliku doživjeti nigdje drugdje: slobodni pad s litice visoke 60 metara pri brzini od gotovo 160 km na sat! Prikladnog je naziva, Terror-Dactyl. Dobra vijest je što ne morate sami sjesti u „fotelju“ s kojom padate, već možete povući i svog prijatelja ili drugu osobu sa sobom. Smijeh i vrištanje zagarantirani, a ovako to izgleda (savjet: stišajte zvuk):

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju