Quy Nhon, obalni gradić u središnjem dijelu Vijetnama, jedna je od destinacija koju bi trebalo posjetiti što prije, prije negoli nahrupe turisti sa svih strana svijeta i preplave ga, poput brojnih drugih mjesta na susjednom Tajlandu, piše CNN.

Udaljen samo sat vremena leta od Hanoija, Quy Nhon nije na tipičnoj turističkoj ruti, poput primjerice destinacija kao što su Hue, Hoi An, Sapa te Ho Chi Minh. Razlozi zbog kojih Quy Nhon nije na radaru omiljenih vijetnamskih oaza za odmor leže i u tome što još uvijek nagužvan resortima, ali i to bi se s vremenom moglo promijeniti.

Tko želi vidjeti iskonski Vijetnam koji polako nestaje zbog sve veće popularnosti i iskusiti iskrenu srdačnost domaćina, nema previše vremena prije nego što ga otkriju globalni lanci hotela i resorta. Anantara Quy Nhon, resort s 5 zvjezdica otvorio se prošle godine, a putnicima koji traže luksuz nude ga na dlanu.

Kilometri pješčanih plaža, tirkizno more, tradicija i pregršt domaćih specijaliteta posjetitelje ne ostavljaju ravnodušnima, baš kao ni dobar izbor smještaja za svaki džep. Tko želi znati nešto više o povijesti i kulturi, na raspolaganju ima mali nacionalni muzej, a odličan način za upoznavanje s vijetnamskom vibrom jest lutanje tržnicom i isprobavanje egzotičnih specijaliteta, čak i kad niste sigurni što doista jedete.

Prodavači su ljubazni i otvoreni, s osmijehom na licu dočekuju kupce. Tko voli plodove mora u Quy Nhonu ima odličan izbor – lokalni ribari svakodnevno donose školjke, lignje i ribu.

Malta Odabrano Proljeće u siječnju: Povratni letovi za Maltu i Cipar od 180 kuna

Cijene u restoranima na plaži daleko su niže nego na Mediteranu, tako ćete primjerice pivo platiti oko 4 kune, škampe ili dagnje oko 25 kuna, a jastoga 90 kuna. Za jednostavan i ukusan ručak ne morate potrošiti više od 40 kuna.

Cijene smještaja variraju od pristojnog hostela u kojem je noćenje 50 kuna, hotela s doručkom od 3 zvjezdice za oko 170 kuna, do lusuznih resorata gdje se cijene kreću od 500 kuna za noćenje po osobi.
Quy Nhon ima sve što može poželjeti putnik u potrazi za novim iskustvima, morem i suncem, samo bez suludih gužvi i stajanja u redovima.

Najbolji način za istraživanje šuma i brežuljaka, rižinih dolina, kao i potraga za savršenim vizurama zasigurno je na dva kotača. Fasciniraju i ostaci civilizacije Čampa. Dok se južni Vijetnam nalazio u sastavu kmerskoga carstva Funan, središnji su dijelovi Vijetnama bili u sastavu kraljevstva Čampa koji su došli iz Indonezije.

Hinduisti koji su se bavili trgovinom ostavili su za sobom čudesne građevine, hramove i umjetničke skulpture. Tornjevi Bahn It nalaze se na uzvisini oko 20 minuta od grada, a nedaleko je i Thien Hung, prekrasni budistički hram s uređenim vrtovima. U svakom slučaju, povijesnih lokaliteta ima sasvim dovoljno za znatiželjnike u potrazi za injekcijom kulture i tradicije. U veljači i ožujku završava kišna sezona, a temperature nisu ubojite pa je početak godine odlično vrijeme za posjet Quy Nhonu.   

Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 9 Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 7 Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 8 +4 Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju