„Napušteni otok koji možete posjetiti samo jedanput godišnje- ovim je riječima slavni svjetski medij BBC opisao škotski otočić Eynhallow te potaknuo maštu i znatiželju milijuna čitatelja i ljubitelja nerazvikanih i neobičnih destinacija.

A mali Eynhallow je upravo to. Napušten u 19. stoljeću nakon epidemije kuge kada su na kućama uništeni krovovi, ovaj nenaseljeni škotski otočić zatvoren je za svijet čak 364 dana godišnje kada je organiziran prijevoz za zainteresirane posjetioce.

Sve ostale dane bit ćete prisiljeni da se snađete kako god umijete, a to obično znači da trebate platiti nekome s kopna da vas preveze svojim čamcem. Organiziranog prijevoza osim toga naprosto nema, a razlog djelomično leži i u činjenici što je ovaj otočić smješten na udaru jakih morskih struja pa su plovidbe ovdje otežane.

Jedina atrakcija koju ovaj otočić posjeduje je istoimena crkva koja potječe čak iz 12. stoljeća – a možda i ranije. Zanimljivo je da se cijelo okolno područje koje uključuje još nekoliko otoka, smatra jedinim područjem u Zapadnoj Europi koje nema nijedan samostan, a opet – kada dođete ovdje, svi će vas poslati baš na Eynhallow.

Vrhunac slave otočić je dosegao u prvoj polovici 19. stoljeća kada je ovdje živjelo gotovo 30 ljudi. Danas na njemu nema ljudi, no svoj dom ovdje su pronašle brojne ptice za koje je osnovano i utočište.

Stoga, ako se odlučite za posjet, znajte da je vrijeme za putovanje rezervirano za srpanj svake godine, kada jedini izlet u godini organizira lokalno Orkney Heritage Society.

Dunder Mifflin... pardon, Dunfermline - priča o zaboravljenoj škotskoj prijestolnici Dunfermline - 1 Dunfermline - 2 Dunfermline - 3 +1 Dunfermline - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju