Dagestan vjerojatno nije destinacija o kojoj ste ikad razmišljali, ili koju vam je netko bližnji preporučio. Još je dug put do turističke slave za ovu rusku republiku koja je nedavno dala MMA borca Khabiba Nurmagomedova – no, možda ne bi bilo loše da ju škicnete prije nego postane „in“.

Jedan dio Dagestana već se proslavio. Riječ je o kanjonu Sulak, jednom od najdubljih kanjona svijeta.

Osim ove impresivne statistike, kanjon Sulak može se pohvaliti nevjerojatno lijepom i fotogeničnom prirodom. Gole stijene i nestvarno tirkizna rijeka podsjetile su nas na naš kanjon Zrmanje, samo što u ruskim bespućima sve ima tendenciju biti pet puta glomaznije.

Kanjon je dugačak 53 kilometra a njegova dubina doseže čak 1 920 metara, što je recimo 60 metara dublje od slavnog američkog Grand Canyona.

Turisti svih zemalja svijeta, već su se ujedinili ovdje. Pa ipak, treba biti oprezan i svjestan da ovo nije za bilo koga. Definitivno nije za one koji podcjenjuju moć i snagu prirode, njenih strmih klifova, oštrog kamenja, snažnih vjetrova…

Razumna opcija za običnog čovjeka jest izlet brodom prilikom čega imate priliku vidjeti izbliza ovo čudo prirode, a vodiči će vam znati reći gdje i kako možete sami.

Ovdje se nalaze odlični restorani s domaćom hranom, farma koju gosti mogu obilaziti i slavna Sarykum pješčana dina za koju mnogi tvrde da je najveća u Europi.

Možda jednom, kada se svijet vrati u normalnu, prvi žig u putovnici bude baš odavde?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju