U povijesnoj rumunjskoj regiji Transilvaniji, na rijeci Mures smjestio se gradić Geoagiu. Život ovdje traje više od 2 000 godina, a i samo ime grada dokaz je tome.

Neki smatraju kako je poteklo od rimskog naziva za vruću vodu, točnije, vruće slapove. Drugi kažu kako dolazi od mađarske riječi za rijeku koja ovdje prolazi, a označava njezinu ljekovitost. Kako god bilo, nije daleko od istine, jer Geoagiu uistinu skriva izvore ljekovite i tople vode.

Lokalno stanovništvo ove terme zove „darom planina“ jer su bogate mineralima i imaju ljekovita svojstva. Čista priroda i zrak, kupelji u ugodnih 33 stupnjeva, te blaga klima u kojoj su ljeta ugodna a zime milosrdne, privlače sve više posjetitelja svake godine.

Stoga ovdje nećete imati problema s pronalaženjem smještaja, restorana i sadržaja. Dok niste na wellness i spa tretmanu, možete uživati u ljepotama slapova Clocota, posjetiti obližnja domaćinstva i vidjeti kako izgleda život na rumunjskom selu ili degustirati domaće specijalitete u lokalnim restoranima.

Tu je i popularni Tarabostes klub u kojem možete oživjeti sjećanja na disco dane, a valja podsjetiti da smo ipak neke naše domaće hitove posudili od Rumunja. Pa, kad smo već tamo…

Osjećaj da ste u nekom drugom, antičkom vremenu, pojačava i činjenica da se nedaleko od grada u selu Germisara nalaze arheološke iskopine cijelog jednog rimskog gradića. Prizor očuvanih zidova napuštenih u polju gdje nema žive duše možda ne odiše tko zna kakvim sadržajem, ali je zgodna kulisa s koje se lijepo vide okolna brda Rumunjske.

Poželite li proširiti svoj izlet, domaći će vam rado preporučiti Nacionalni park Retezat koji s ponosom svrstavaju među najljepše parkove Rumunjske, pa čak i Europe. Za detaljniju procjenu možda će vam ipak trebati više od jednog dana jer riječ je o području od gotovo 1000 km2 zaštićenog područja koje obuhvaća više od stotinu jezera. No, time ćemo se pozabaviti drugom prilikom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju