Nova godina odavno je prošla, a s njom su sigurno došle i odluke kako ćete živjeti zdravije i kvalitetnije, kojih se vjerojatno na kraju baš i ne držite. No ostanimo još malo na temi zdravlja jer su se na britanskom portalu money.co.uk pozabavili zemljama u kojima se najzdravije živi te pokušali objasniti što je razlog tomu.

Prema istraživanju, koja je u obzir uzelo faktore kao što su životni vijek, razina pretilosti, trošak zdrave hrane, onečišćenje, indeks sigurnosti i broj sunčanih sati – najzdravijom zemljom za život proglašena je Španjolska. Ovdje ljudi paze na prehranu, a hrana je mediteranska, prepuna zdravih izvora omega-3 masti i proteina, koje smanjuju rizik od demencije, bolesti srca i raka. Zemlja je također i među prvih pet što se tiče trajanja životnog vijeka.

Madrid - 5 Madrid - 5 (Foto: Getty Images)

Mediteranski način života uključuje i sljedeće pozitivne stvari – hranjenje u društvu, balansiranu prehranu i hodanje kao način transporta. Hranjenje u društvu pridonosi dobrom raspoloženju jer jedete uz vama drage ljude, što pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Također, Španjolci se u životu drže one „radimo da bismo živjeli, ne živimo da bismo radili“, a u zemlji su i troškovi života – umjereni.

Ostanimo još malo u Španjolskoj. Prilikom istraživanja, proglašeni su i gradovi u kojima se najzdravije živi, a i zlato i srebro idu u Španjolsku, točnije Valenciju i Madrid. Valencia je najpoznatija po paelji i arhitektonskim čudima Santiaga Calatrave, no zahvaljujući perfektnoj klimi, koja čini da nije ni pretoplo, ali ni prehladno, ima mnoštvo zelenila koje se brine za svježi zrak. Nadalje, i sunčani dani ovdje su konstantna pojava.

Paella - 1 Paella - 1 (Foto: Stockfood)

Od zemalja Španjolsku slijede redom Portugal, Švicarska, Japan, Island, Italija, Švedska, Norveška, Singapur i Austrija. Spomenimo samo kako u Japanu živi najstarija osoba na svijetu, Kane Tanaka, koja je nedavno proslavila 118. rođendan.

Recimo i kako je SAD jedna od najnezdravijih zemalja na svijetu, a najveći je problem nezdrava hrana, koja dovodi do prilične pretilosti Amerikanaca. Također, i dok Španjolci značajni važnost pridaju socijalnim kontaktima, u Americi je broj jedan ipak posao.

Vratimo se još malo i na gradove te recimo kako su se u TOP 10 našla i dva nama dosta bliska grada. Beč je završio na četvrtom mjestu, dok se slovenska prijestolnica Ljubljana našla na devetoj poziciji. Naš glavni grad Zagreb našao se na 28. mjestu, a i Hrvatska je obojena zelenom bojom, što znači da je kvaliteta života kod nas na razini.

U svakom slučaju, iako vam popis možda može pomoći pri idućem posjetu, savjetujemo da sami sebi stvorite zdravu okolinu jer da biste živjeli zdravo, zbilja nije potrebno preseliti se u neku od spomenutih zemalja ili gradova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju