Klasik hrvatskog dječjeg romana, Mato Lovrak, rodio se 1899. u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara, mjestu u kojem i dalje žive njegova djela, kao i kultni, parni vlak iz filma Vlak u snijegu. Film u režiji Mate Relje snimao se tri godine, a premjerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Na festivalu u Puli osvojio je filmsku nagradu publike Jelen, prikazivao se u više od 30 zemalja, a Himna zadrugara (Kad se male ruke slože) Arsena Dedića uz stihove Drage Britvića se i dalje pamti i pjevuši.

Veliki Grđevac - 8 Veliki Grđevac - 8 (Foto: Stipe i Ivan Boščić)

Dani kulture i kreativnosti

U spomen na velikog književnika svake godine u Velikom Grđevcu obilježavaju se Lovrakovi dani kulture, a mali i veliki posjetitelji mogu uživati, zabaviti se i nešto naučiti na Sajmu kreativnosti u Kulturnom Centru Mato Lovrak. U sklopu svojih školskih ekskurzija, Lovrakov centar, te spomen sobu Mate Lovraka koja se nalazi u Osnovnoj školi Mato Lovrak tijekom cijele godine obiđe na tisuće učenika, a isto tako i ostalih posjetitelja, ne samo iz Hrvatske, već i iz svih krajeva Europe.

Filmski vlak i mlin 

Osim parne lokomotive s vagonima, koju su složna djeca malim rukama izbavljala iz snijega, u Centru ćete vidjeti i točno onakav mlin kakav je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, tradicionalnu Mlinarevu kuću, nadstrešnicu s ljetnom učionicom, dječje igralište, te šetnicu uz vodotok s klupama.

Veliki Grđevac - 2 Veliki Grđevac - 2 (Foto: Stipe i Ivan Boščić)

Prilikom posjeta Centru, na proputovanju bjelovarsko-bilogorskom županijom, imali smo sreću pogledati mini-predstavu u kojoj su mali glumci oživjeli scene iz Vlaka u snijegu i Družbe Pere Kvržice i vratili nas u djetinjstvo, a nakon toga smo produžili do Staze prijatelja prirode koja vijuga predivnom šumom. Imate li sreće, ondje možete ugledati i vidjeti vidru ili pak koloniju dabrova koja živi nedaleko od mlina Družbe Pere Kvržice.

Šumska staza 

Staza prijatelja prirode broji dva kilometra, a proteže se pored amfiteatra, savršenog za predavanja u prirodi, pa sve do vidikovca. Glavna uloga staze je podizanje svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, kao što su primjerice ptice koje žive u tom kraju i brojne druge, životinjske i biljne vrste.

Veliki Grđevac - 1 Veliki Grđevac - 1 (Foto: Stipe i Ivan Boščić)

Na kupanje i ručak 

Smještenog u srcu šume, pronaći ćete i Športsko-rekreacijski centar Kukavica, okružen biciklističkim i konjičkim stazama, koje se protežu duž šume, penju blagim brežuljcima te nude pogled na ribnjake i potoke. A posjetite li ovaj kraj za toplijih dana, možete se i okupati na nedavno otvorenim vanjskim bazenima u Velikom Grđevcu. Sezona kupanja traje od 01.06. pa sve do 01.10. zahvaljujući vodi koja se grije putem solarnih ploča.

Veliki Grđevac - 6 Veliki Grđevac - 6 (Foto: Stipe i Ivan Boščić)

Ogladnite li od aktivnosti u prirodi ili poželite popiti kavu, u sklopu Centra Mato Lovrak pronaći ćete bistro Stari Mlin sa gablecima, kao i jelima s roštilja po prijateljskim cijenama. Vikendom se uživa i u pečenjima, a više o ponudi možete doznati na njihovim stranicama.

Planova i ideja za nove projekte ovom kraju ne nedostaje pa se tako idućih godina očekuju razne atrakcije koje bi mogle privući brojne  posjetitelje u ovaj kraj koji podsjeća na neke od najvažnijih životnih lekcija o snazi zajedništva, kao i o očuvanju hrvatske baštine. Veliki Grđevac, vidimo se opet! 

Sve zbog jednog bika: Odlična priča o "najboljem hrvatskom bureku" koji ćete naći u Ždralovu Gradu Zdravljak Orijent u Daruvaru - 9 Zdravljak Orijent u Daruvaru - 8 Faruk Demiri s Marcelom Medakom, direktorom TZ Bjelovarsko-bilogorske županije +5 Zdravljak Orijent u Daruvaru - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju