U središtu sjevernoga dijela Istre, tamo gdje je planina bliža nego more i gdje zemlja nije crvena, na brežuljku koji se izdiže iz plodne doline rijeke Mirne smjestio se Buzet, grad koji zaslužuje mnogo više pažnje nego što je dobiva. Od prapovijesti do danas, Buzet je sa svojeg brdašca pratio seobu naroda, zapamtio i Rimljane i Mlečane i Osmanlije i Uskoke, a danas živi iza ukrašenih fasada, u uskim kamenim ulicama koje se šire prema njegova četiri trga, ne razmećući se svojim božanstvenim pogledima, opojnim okusima i velikim kulturnim bogatstvom.
Prvi se put spominje 804. godine, iako je naselje na brdu nastalo oko prapovijesne akropole. Srednjovjekovnih gradskih zidina više nema, ali još ih se dobro sjećaju gradska vrata iz 16. stoljeća – Vela i Mala. Stara gradska jezgra vodi nas u šetnju od renesanse do klasicizma, s obaveznim stanicama kod crkve Sv. Jurja mučenika, Palače Bigatto s kamenim lavljim ustima u zidu (u kojoj se danas nalazi Zavičajni muzej), Palače Bembo, župne crkve Uznesenja Marijina isklesane u živom kamenu, šetalištima na Loparu i Šotojorti i Velike šterne, nekadašnjeg središta sveg društvenoga gradskog života.
Buzeština za sve ukuse
Buzet je središte čitave regije, Buzeštine, u kojoj su se poredali sve draguljčić za draguljčićem, u svečanoj formaciji uz tok Mirne i ljupkoj kamenoj tišini. Zapravo i prije nego što Mirna krene na svoj pedeset i nešto kilometara dug put kroz Istru čeka vas Roč, glagoljaški srednjevjekovni gradić u kojem je ne samo pronađen najstariji očuvan glagoljski abecedarij, nego je (nedavno) postavljena i jedina glagoljska replika Gutenbergove preše.
Roč je jedinstvenom spomeničkom cestom, Alejom glagoljaša, povezan s Humom, najmanjim gradom na svijetu – što sigurno zna baš svatko, i – što možda svatko i ne zna – gradom biske, poznate istarske rakije s imelom koja je rođena ovdje, jugoistočno od Buzeta, na brežuljku iznad izvora Mirne.
Buzeština je određena Ćićarijom i Mirnom, sivim stijenama i bujnim zelenilom ispresijecanim potocima i brojnim vinskim cestama. A kako se Mirna razigra i poskakuje u slapovima, može se pratiti s jedne od najpoznatijih pješačkih staza u zemlji, Staze sedam slapova, uz koju ćete upoznati brojne ljepote Buzeštine, pa tako i Kotle, slikovito selo sa starim mlinicama i neobičnom rupom u stijeni po kojoj je dobilo ime.
Meka ljubitelja dobre kapljice i avanturista
Od svih okolnih brdašaca i šarmantnih mjesta na njima možda najboljeg okusa je Vrh, koji se osim bajkovitim pogledom (i još bajkovitijim ako se popnete na zvonik) može pohvaliti i – tradicionalnim vrhuvskim pjenušcem. O tome kako je dospio ovdje na sjever Istre postoje barem dvije legende, ali trebali biste sami u Vrhu potražiti nekoga da vam ih ispriča, da vam ne pokvarimo iskustvo.
Obližnji Sovinjak poznat je po svojem maslinovom ulju i po vinu, a navodno je rimska carica Livia Drusilla naručivala i pila isključivo vino Pucinum iz ovog mjesta. U blizini je i dlakava utvrda, srednjovjekovni kaštel Pietrapelosa, koji uporno odlijeva vremenu i iako ruševina – nikada nije bio razrušen do temelja.
Na svome obilasku kroz Buzeštinu nikako nemojte žuriti poput nas sada, previše je usput OPG-ova sa sjajnim vinom, uljem i proizvodima od tartufa, nekoliko vrhunskih restorana i bezbroj kutaka stvorenim za uživanje u ljepotama ovog dijela Istre koji će vam otkriti sasvim drugačije njezino lice.
Plodna vinorodna zemlja i krševite stijene Buzeštine razbacane po Buzetskom kanjonu sve do slikovitih Kamenih vrata, jame i špilje koje čuvaju sve rjeđe prepričavane priče skrivaju nevjerojatna iskustva za sva osjetila. Ne morate ih iskusiti odjednom ni u komadu. Ovaj je komadić Istre, odmah "iza" Učke, nekako bliže od njezina ostatka svima koji ne dolaze baš s krajnjeg juga ili istoka, pa nije daleko ni za jednodnevni izlet.
Buzeština je i prava meka outdoor entuzijasta, avanturista, paraglajdera i penjača i doista nudi za svakoga – što voli. Zmajarenje, "plezanje" po stijenama, planinarenje, šetnje kroz povijest ili gastrodegustacije – samo trebate odabrati… ili krenuti redom.
Biciklistička avantura koja spaja rekreaciju, prirodu i istarsku gastronomiju