Svi putevi vode u Prag, moglo bi se slobodno reći kad vam netko kaže kako se priprema posjetiti Češku. Naime, glavni grad je ujedno i najveći, najpoznatiji, najljepši i ima još jedno tisući naj. Ipak, Češka ima i neke druge adute, kao što je i drugi po veličini, grad Brno, a kako najbolje provesti vrijeme u njemu, objavljeno je na portalu Guardian.

I dok Prag broji nešto više od milijun i dvjesto tisuća duša, ovaj grad velik je kao četvrtina Praga, s oko 300 tisuća stanovnika. Poznat je i kao studentski centar, tako da nema šanse da vam ovdje bude dosadno.

Hrana i piće

Brnski kafići i bistroi među njegovim su najblistavijim atrakcijama. Atelier, sa svojim pop-art dvorištem, i Element, sa svojom otvorenom kuhinjom i njujorškom vibrom, dva su najpopularnija mjesta u gradu, dok pubovi novog stila poput Lokal U Caipla i dalje poslužuju klasična jela kao što su guščja juha i pivski gulaš. Ipak, ako tražite stranu kuhinju, Brno će vam ponuditi i ukusna vijetnamska jela, s obzirom da od šezdesetih godina ovdje živi i radi i vijetnamska zajednica. U potrazi za koktelima, preporuka je odlazak u bar zanimljiva imena (u prijevodu) - Bar koji ne postoji

Kultura

U studenom 2021. u Brnu je ponovno otvoren Muzej primijenjene umjetnosti (dio Moravske galerije) nakon potpunog preuređenja svih galerija, a sjajna je vijest kako je ulaz besplatan. Povijest proizvodnje stakla, keramike i tekstila u Brnu prikazana je tako da podsjeća na arhive Ministarstva magije, a tu je i "robot barist" koji će vam napraviti "selfieccino" s vašom slikom.

Glazbena festivalska scena u Brnu uključuje sve, od međunarodne opere do alt-popa (festival Pop Messe). Ipak mali klubovi, a ne velika mjesta, čine draž ovog grada Fleda, nekadašnje kabaretsko mjesto, zabavlja ljude više od jednog stoljeća, dok je posjeta vrijedan i Kabinet Muz. Noću ugošćuje lokalne alternativne bendove i elektroniku; a tijekom dana tu je popularni veganski kafić i trgovina ploča s vlastitom etiketom.

U gradu postoje i dva sjajna kina. Kino Art, pravo kulturno središte zajednice, postalo je sve popularnije mjesto za izlazak otkako je njegov kafić preuredio dizajner interijera Martin Hrdina. U međuvremenu, izlet u kino Sveučilišta Scala je poput povratka u šezdesete godine, na pozitivan način.

Priroda

Šumom okruženo jezero, kolokvijalno poznato kao Prygl, proteže se na 10 kilometara od kraja do kraja. Njegov južni vrh, gdje je prije gotovo sto godina izgrađena brana hidroelektrane, udaljen je samo pola sata vožnje tramvajem (a još manje automobilom) od središta grada. Dobro označene pješačke staze okružuju jezero, a postoji i nekoliko pješčanih plaža na koje obitelji dolaze kupati se, sunčati ili igrati odbojku. Zapravo, popularan je za sve vrste rekreativnih aktivnosti, od veslanja na dasci i skijanja na vodi ljeti, do skijanja i klizanja zimi.

Brodovi javnog prijevoza prometuju sve do dvorca Veverí, koji sa svoje stjenovite litice gleda na sjeverni dio jezera, a u njemu se održavaju brojna događanja i festivali. Na istočnoj obali nalazi se odmaralište Maximus, dom jednog od najboljih lječilišta u zemlji u kojem ćete naći "svijet sauna na otvorenom".

Smještaj

Primjetan je val nostalgije za vremenom Prve Republike, uspostavljene 1918. nakon sloma Austro-Ugarske. U tim poslijeratnim godinama Brno je bilo glavno središte funkcionalističke arhitekture, od koje se velik dio danas obnavlja nakon desetljeća zanemarivanja. Godine 1926. Bohuslav Fuchs projektirao je hotel Avion (dvokrevetne sobe od 500 kuna), a nakon šestogodišnje obnove ova osam metara široka zgrada ponovno je otvorena za goste u ožujku 2022.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju