Prije 400 godina, Isola Bella je bio golišavi otok s dvije crkvice, nekoliko povrtnjaka i kućama u kojima su živjeli ribari, a danas je popularna turistička atrakcija, s redovitom trajektnom linijom iz Strese, Lavena, Pallanze i Intre. Također, domaćin je godišnjeg glazbenog festivala Stresa.

Milanska aristokratsko-crkvena obitelj Borromeo vlasnik je tog lijepog otoka, kao i otoka Madre. Boromejski otoci su se smjestili u jezeru Lago Maggiore na sjeveru Čizme i broje oko 200 stanovnika.

Isola Bella smjestila se tik do grada Stresa do kojeg se može doći vlakom iz Milana za otprilike jedan sat. Omiljeno je vikend-odredište Talijana, kao i turista koji žele istražiti Italiju. Otok je dugačak 320 metara i širok 400 metara te podijeljen na palaču s vrtom i malog ribarskog mjesta.

Isola Bella počela je mijenjati svoje lice u 16. stoljeću, kada je i započeo grandiozan projekt uređenja. S više od 20 soba i galerijom s remek-djelima Rafaela i Tiziana te raskošnim vrtom s kipovima, obeliscima i fontanama, Palazzo Borromeo predstavlja predivno povijesno nasljeđe, ali ljubitelji prirode će reći da su upravo vrtovi s najrazličitijim biljem najljepši na otoku.

Što vidjeti? 

Veličanstvena izložba rijetkog cvijeća i bilja uključuje stoljećima staro stablo kamfora, divovsku rabarbaru čiji listovi mogu doseći dva metra, mirisni osmantus, iznimno rijetku Halesiu dipteru s cvjetovima koji nalikuju snježnim pahuljama, zvjezdasti anis i meksički bor.

Živice šimšira, kamelije, ruže, oleandri i agrumi između kojih se slobodno vrzmaju bijeli paunovi predstavljaju nestvaran prizor, a ako imate sreće raširit će rep kako biste ih mogli vidjeti u punoj raskoši. Vrtovi oba otoka pripadaju prestižnom krugu britanskog Kraljevskog hortikulturnog društva.

Osim bilja, pozornost plijeni i Napoleonov krevet. Napoleon i supruga Josephine posjetili su Isolu Bellu krajem 18. stoljeća, krevet u kojem je spavao i dalje je izložen. Nevjerojatna (i pomalo bizarna) zbirka lutaka u palači pokazuje čime su se djeca zabavljala prije mobitela i interneta, a pogledati vrijedi i špilju u podrumu s mozaicima od kamenja i školjki u kojoj su se stanari palače hladili u vrućim ljetnim danima.

Kada putovati? 

Otvaranje ovogodišnje sezone planirano je od 16. ožujka do 5. studenog, a tijekom zime otok je zatvoren za posjetitelje.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni, na ulazu u palaču koja se nalazi odmah do pristaništa brodova, ali obzirom na gužve (osobito ljeti) preporučuje se unaprijed kupiti ulaznice putem interneta. Trenutno ulaznice za Isolu Bellu koštaju 20 eura za odrasle i 11 eura za djecu, a dostupne su i kombinirane ulaznice za druge atrakcije poput parka Pallavicino i Isola Madre, koja također ima lijepu povijesnu građevinu, iako manje spektakularnu od palače na Isola Belli te predivne vrtove.

Najljepša mjesta koja se isplati posjetiti u čarobnoj Toskani! Chianti vinogradi Arezzo Siena +3 Firenca - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju