Ako planirate uskoro nekakav „city break“, Beč je uvijek dobra ideja. Austrija je relativno blizu, a ovaj grad metropola je u punom smislu te riječi. Ovdje se kultura osjeti na svakom koraku, grad je dao brojne umjetnike, a u zadnje vrijeme rade sve više i više na održivosti, tako da se ovdje sve zeleni. Ipak, unatoč svim ljepotama, Beč i nije najjeftiniji grad na svijetu, no ekipa s portala Euronews ima savjete kako ga obići, a pritom ne bankrotirati.

Kako doći do Beča?

Ako idete iz Zagreba, grad je relativno blizu, te ćete automobilom doći za otprilike 4 sata. Udaljen je oko 400 kilometara, a s obzirom na gorivo koje je otišlo do prilično visokih cijena, put do tamo i nazad, uključujući cestarine, koštat će vas (osim ako nemate električni automobil), barem 1000 kuna. Naravno, do Beča se uvijek može i autobusom, ali automobil je, zbog blizine, daleko najbolja i najkomfornija opcija.

Gdje odsjesti u Beču?

Srećom, smještaj se može naći za pristojne novce. Tu je kamp Aktiv Camping Neue Donau u blizini grada gdje cijena za dvoje iznosi oko 280 kuna za noć. Također, Beč ima i neke sjajne hostele, kao što su Vienna Boutique Hostel te Hostel Ruthensteine, koji će vam omogućiti upoznavanje turista iz cijelog svijeta. Ako pak imate nešto veći budžet i želite putovati održivo, dobra je opcija boravak u hotelu Henriette City koji se hvali svojim eko certifikatom.

Povoljna hrana u Beču?

Najpoznatije austrijsko jelo svakako je bečki odrezak, koji se prema receptu sprema od teletine. Riječ je naravno o pohanom mesu koje je često na meniju i u hrvatskim domovima za nedjeljni ručak (iako se radi s raznim varijacijama, ne nužno s piletinom), a ako želite pojesti pravu bečku šniclu, zaputite se u Schnitzelwirt. Restoran vole i turisti i domaći, a poznat je po ogromnim porcijama i prihvatljivim cijenama. Ako niste ljubitelj mesa, trebate znati kako veganska scena u gradu nikad nije bila jača, a ako tražite tradicionalnu slasticu, zaputite se u Cafe Sacher i probajte nadaleko poznatu tortu.

Zeleno, što volim zeleno

Parkova ima na sve strane, a kako su oni besplatni, ovdje dobivate užitak za „nula novaca“. Odite u Burggarten ili Stadtpark, a po ljeti svakako posjetite otok usred Dunava, na kojem se nalazi i ogromni trampolin te sadržaji za djecu. Naravno, ovdje se ekipa sunča i kupa, pa ako ste „riječni“ tip...

Turističke atrakcije u Beču?

Kao i u ostalim gradovima, dobra opcija može biti kupnja kartice, a u ovom slučaju to je Vienna Card. Njome ćete riješiti muke oko prijevoza koji inače ovdje funkcionira sjajno, ali dobiti i pristup raznim muzejima. Grad se može pohvaliti i najstarijim zoološkim vrtom na svijetu, otvorenim još 1752. godine, a tu je i veliki kotač s kojeg puca pogled na grad, izgrađen još 1897. u parku Prater.

Uvijek je sunčano u Lienzu: Idilični austrijsko-mediteranski gradić u dolini "u kojoj počinje jug" Lienz i okolica, Austrija - 1 Lienz i okolica, Austrija - 2 Lienz i okolica, Austrija - 3 +5 Lienz i okolica, Austrija - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju