Poznat i kao „otok 20 tisuća svetaca“, otok Bardsey u Walesu svake godine privlači sve veću pozornost, a i sve više nadimaka. Otok morskih struja, otok 20 tisuća grobova…

Maleni otočić broji svega 11 stanovnika, od kojih samo četvero živi na otoku tijekom cijele godine. Ljudskih stanovnika dakako, a od životinjske populacije ovdje možete pronaći simpatično društvo na malom teritoriju: dupine, tuljane i brojne vrste ptica zbog kojih je 1953. godine osnovan i opservatorij.

U 19. stoljeću ovaj otočić imao je čak oko 130 stanovnika, no kasnije je taj broj počeo opadati. Danas na njemu nećete naći ni aute, ni ceste, ni infrastrukturu. Samo dvjestotinjak tuljana i oko 300 ovčica.

Kružni tragovi koliba svjedoče o životu koji je ovdje postojao čak i u doba pračovjeka, a ostaci stare opatije svjedoče kako je otok u 5. stoljeću postao utočište progonjenih kršćana.

Zbog toga je stoljećima slovio za sveto mjesto na kojem se ukapaju najhrabriji i najbolji ljudi ove zemlje. Štoviše, zvali su ga čak i izravnim putem u nebo i vratima raja, a u srednjem vijeku se hodočašće na ovaj otok po dobrobiti za dušu poistovjećivali s hodočašćem u Rim.

Zbog ovako velikog značaja, svoje povijesti i činjenice da je bio gotovo najvažnije vjersko mjesto u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu, otok je dobio nadimak „otok 20 tisuća svetaca“. Za njega se vezuju brojne legende, od one da su ga keltski druidi smatrali svetim, do one da je upravo ovdje pokopan kralj Arthur.

Danas je otok proglašen nacionalnim prirodnim rezervatom i uvršten je na popis područja od posebne zaštite. Moguće ga je posjetiti brodićem koji vozi iz obližnjeg Meudwyja ili Pwllhelija, a popularno je odredište za poludnevne izlete. Naročito ako se želite izležavati na plaži s tuljanima i vratiti kući sa simpatičnim fotografijama.

Svjetski lideri ga prozvali „Woodstockom uma“: Europski gradić s čak 10 milijuna knjiga nosi titulu Kraljevstva knjiga Hay-on-Wye, Wales Hay-on-Wye, Wales - 1 Hay-on-Wye, Wales - 2 +4 Hay-on-Wye, Wales - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju