Aranski otoci u Irskoj obuhvaćaju tri otoka u blizini Galwayja: Inis Mor, Inis Meain i Inis Oirr. Ti otočići malobrojne populacije povijesno su bili svijet za sebe. Okrenuti poljoprivredi i moru, bez mnogo kontakta s vanjskim svijetom, tijekom povijesti sačuvali su lokalnu kulturu i običaje.

Primjerice, i danas se izrađuju poznati aranski vuneni džemperi (poznati i kao džemperi ribara) koje ste vjerojatno već vidjeli u modnim katalozima. Tradicionalno su bili bijeli iako su danas poprimili razne boje, a u svijetu su popularni jednako među muškarcima i ženama.

Umjerena klima pogoduje zelenilu travnjaka i mediteranskom raslinju, a ambijent upotpunjuju stare utvrde i arheološka nalazišta diljem otočja. Dugački redovi suhozida na sva tri otoka tvore labirinte koje domaći stanovnici koriste za ispašu stoke.

Zbog svoje bogate i očuvane keltske i kršćanske baštine u obliku utvrda, svjetionika, starih crkvi, vojnih spomenika, ruina i nalazišta, dobili su nadimak ''Otoci svetaca i učenika''. Ljubitelji meditacije i spiritualnih ceremonija dolaze ovdje za vrijeme ljetnog solsticija. Otoci tada postaju dom svih koji traže unutarnji mir, bez obzira na vjersko opredjeljenje.

Osjećaj autentične irske okoline pojačan je činjenicom da većina starijeg stanovništva govori irski, a ne engleski jezik. Rezultat je to povijesne izoliranosti otoka. No otkako su 1960-ih stigli televizija i kanali na engleskom jeziku, mladi su naučili i engleski, tako da nećete imati jezičnih barijera.

Zanimljiv je i umjetnički doprinos tog malog otočja svijetu. Ovdje su rođeni ikona irske renesanse Liam O'Flaherty i pjesnik Mairtin O Direain. Pejzaž i ruralna idila privlačili su brojne slikare, pjesnike i glazbenike tijekom 20. stoljeća.

Irski pjesnik William Butler Yeats izrazio je to u savjetu mladim umjetnicima: ''Odite na Aranske otoke i pronađite život kakav nikad nije bio izražen u literaturi'.' James Joyce istaknuo ih je u svojim pričama kao mjesta na kojima još uvijek živi stari irski jezik, a pojavljuju se i u kultnoj seriji Father Ted.

Bez obzira na izoliranost i tradiciju, ovdje ćete pronaći osnovne potrepštine poput supermarketa, bankomata i – najvažnije – ''pravih'' lokalnih pubova.

Aranske otoke idealno je istražiti biciklom iako su u ponudi turistički autobusi. Na otoku Inis Mor možete promatrati tuljane kako se kupaju u blizini plaže Kilmurvey, kao i divlje labudove, patke i rijetke vrste ptica. Osim toga, možete vidjeti i jahati konje ili doživjeti vožnju kočijom.

Plaže su pješčane, a plaža Cill Mhuirbhigh na Inis Moru dobila je i plavu zastavu.

Na vrhu klifova ponegdje možete uočiti i rupe u zemlji koje vode sve do mora. Kada razina mora naraste, voda će se u tim tunelima naglo podići i stvoriti prskajući efekt nalik onom kad kitovi izbacuju vodu kroz rupu u gornjem dijelu tijela.

Do Aranskih otoka najlakše ćete doći brodom iz luke u Rossaveelu, a brojne agencije u Galwayju nude prijevoz autobusom s uključenom cijenom karte za brod.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju