Gradić zvan Pigeon Forge vjerojatno nije mjesto za koje je većina nas ikad čula. Smješten je u saveznoj američkoj državi Tennessee, a svijetlo pozornice ukrali su mu susjedi Nashville, Knoxville i Memphis. Pa ipak, tko god se zatekao u Pigeon Forgeu – nije se požalio na nedostatak stvari za vidjeti.

Tako ovdje imaju svoj Hollywood zvan Dollywood. Razlog nema veze s lutkama, već činjenicom da ga drži glazbena legenda Dolly Parton. Za dodir pravog Hollywooda tu je Muzej voštanih (holivudskih) figura.

Prošećite dalje i posjetite muzej Titanika (u obliku Titanika) u kojem ćete upoznati njegove poznate putnike. Leđa gradu čuvaju prekrasne planine i njihov nacionalni park.

Sve naopako

No, ništa od toga ne plijeni toliku pozornost i ne izaziva toliko bliceva kamere koliko jedna obična zgrada postavljena naopako. Zove se Wonderworks i zamišljena je kao muzej interaktivnih izložbi u kojima posjetioci mogu „vježbati mozak“. Mogli bismo je usporediti s Muzejom iluzija, samo mnogo, mnogo većim.

Na čak tri kata (ili minus tri kata s obzirom na strukturu zgrade?) smješteno je 150 izložbi. Osim optičkih iluzija ovdje možete doživjeti simulaciju orkanskih vjetrova, potresa, kreveta od čavala, odaja bez gravitacije, svemirske kapsule, igranje bejzbola na stadionu itd. Onima koji se ne „ispucaju“ u tim aktivnostima ostaje prostorija s video igrama i borbama laserima.

Wonderworks se proširio na još nekoliko lokacija diljem SAD-a, pa ga možete pronaći i u mjestima kao što su Orlando, Myrtle Beach, Panama City Beach i drugi. 

Posjetioci često pomisle kako je ovo svojevrsni zabavni park za djecu, no svi se jednako zabavljaju. Čak lako možemo zamisliti djecu koja čekaju naslonjena na pult i gledaju na sat dok se odrasli zabijaju jedni u druge umotani u bubblewrap. Za obilazak su vam je potrebna barem 4 sata – zar ste mislili da Amerikanci zabavu neće shvatiti ozbiljno?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju