Hrvatska je zemlja koja se može pohvaliti iznimnom bioraznolikošću. Ljepote našeg Jadrana nadaleko su poznate, plavo, bistro i čisto more te romantična priobalna mjesta privlače sve više i više turista iz cijelog svijeta. No more nikako nije jedino bogatstvo kojim se možemo pohvaliti.

Naše su rijeke neotkriveno blago predivne Hrvatske. Od onih sporih, mutnih rijeka koje teku nekadašnjom panonskom dolinom, brzih planinskih neukrotivih, krških koje u svježem zelenom krajoliku očaravaju sedrenim barijerama i jezerima, mirnih tihih ponornica krških polja, pa sve do jadranskih velikih rijeka koje se ulijevaju u more tvoreći mozaik plavetnila diljem Hrvatske.

Volite li istraživati prirodu, svakako pročitajte u nastavku koje su to predivne rijeke u Hrvatskoj na kojima i pokraj kojih možete provesti svaki vikend na izletu, a da vam zbog svoje ljepote nikad ne dosade.

Korana - iz srca nevjerojatnih Plitvica

Korana je rijeka koja izvire u najstarijem i najpoznatijem hrvatskom Nacionalnom parku Plitvička jezera. Kaže se da je ova rijeka za svoj izvor odlučila izabrati samo ono najbolje. Naime, izvire upravo u najpopularnijem dijelu parka, Veliki slap izvorište je rijeke Korane.

Tipična je krška rijeka čiji tok je dugačak čak 134 kilometara, sve do ušća u rijeku Kupu. U kišnom periodu i nakon otapanja snijega Korana buja, zamuti se i uz gromku tutnjavu ruši niz slapove u kanjonima. Ljeti lagano šumi brzacima kroz doline ili se lijeno prelijeva preko kaskada.

Vidjet ćete je i kako vijuga poljima praveći male meandre koji daju karakterističan i poznat zmijoliki oblik toku. Korana na nekoliko mjesta i ponire u zemlju te se opet iznenada pojavi. U svom kanjonu krije obilje vodopada koji su odlični za spuštanje čamcima ili pak rafting.

Uz sam tok rijeke nalazi se i nekoliko uređenih kupališta na kojima možete uživati u kristalno čistoj i predivnoj Korani. Najpoznatije kupalište na Korani nalazi se u Karlovcu, gdje je u samom centru grada uređeno Figinovo kupalište.

Kupalište ima vodeni park, skakaonicu, ploče za sunčanje, tuševe, lift za invalide, spasilačku službu, ograđeni dio s golovima za vaterpolo, trim-stazu, sprave za vježbanje, dječje igralište te dobru ugostiteljsku ponudu. Ova rijeka oduševit će one željne avanturističkog duha, ali i obitelji s djecom koje traže osvježenje za vrijeme vrućina.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Mrežnica - uvijek u centru akcije

Rijeka Mrežnica krška je rijeka koja izvire kod Slunja. Ova predivna rijeka nadnaravne ljepote prava je riznica biljnog i životinjskog svijeta. Izvire kod Slunja, a ulijeva se u rijeku Koranu kraj Karlovca. Duljina joj iznosi 64 kilometra,  a ukrašena je s 93 sedrene barijere te desecima slapišta i poslapaka. Slapovi, jedan ljepši od drugog, nižu se cijelim njezinim tokom, a čak šest ih je više od šest metara.

Njezine obale nastanjene su od prapovijesnih vremena, a stari Rimljani, Iliri te prvi Hrvati iza sebe su ostavili brojne arheološke nalaze. Poduzetno stanovništvo stoljećima je iskorištavalo vodnu energije svoje Mrežnice te uz nju sagradilo brojne mlinove (vodenice), od kojih mnogi postoje i danas te su prenamijenjeni u turističke svrhe.

Od mrežničkih mostova posebno treba izdvojiti stari drveni most u Belavićima, koji je najduži takve vrste u cijeloj Lijepoj Našoj. Hrvatski i europski fenomen, Mrežnica je danas odredište domaćih i stranih turista, izletnika i pustolova željnih adrenalinskih užitaka. Posjetiteljima nudi mogućnost uživanja u kupanju, plivanju i sunčanju, a posebno je omiljena među raftingašima, kanuistima i kajakašima.

Krka - blago za sva godišnja doba

Rijeka Krka izvire nedaleko od Knina podno Topoljskoga slapa, nakon svog toka od 72,5 kilometara kraj Šibenika utječe u Jadransko more. Ova je predivna krška rijeka sa svojih sedam sedrenih slapišta: Bilušića bukom, Brljanom, Manojlovačkim slapom, Rošnjakom, Miljacka slapom, Roškim slapom i Skradinskim bukom - prirodni i krški fenomen.

Sedra je česta pojava u površinskim tokovima dinarskog krša, ali samo izuzetno stvara znatne naslage koje grade slapove kakvi su na rijeci Krki. Sedreni slapovi rijeke Krke vrlo su nježne građe te osjetljivi na prirodne promjene i sve ljudske djelatnosti. Svakako posjetite obale ove predivne rijeke, uživajte šetnjom u Nacionalnom parku Krka i nemojte propustiti kupanje u jednoj od najljepših i najčarobnijih rijeka u Hrvatskoj.

Kupa - čudesna dolina leptira

Kupa je još jedna krška ljepotica koja izvire iz jezera tirkiznozelene boje u Nacionalnom parku Risnjak. U blizini izvora smještena je i dolina Kupe, dom za gotovo 500 vrsta leptira, zbog čega je poznata i kao „čudesna dolina leptira”. Upravo ta čudesna dolina idealno je mjesto za uživanje u ovoj predivnoj rijeci i netaknutoj prirodi koja ju okružuje.

Kupa je rijeka duga 294 kilometra, što je čini trećom rijekom s najduljim vodotokom na području Hrvatske. Ulijeva se u rijeku Savu u blizini Siska. Velik dio njezina vodotoka čini prirodnu granicu sa Slovenijom. Na njezinom gotovo tristo kilometara dugom putu od Risnjaka do Save pritječu joj brojne rijeke i rječice, a neke su od njih Čabranka, Kupica, Dobra, Korana i Odra.

Una - najtajanstvenija ljepotica središnje Hrvatske

Kažu da je ovo najljepša rijeka središnje Hrvatske. Na sat i pol vožnje od Zadra, u općini Gračac, nedaleko od mjesta Srb uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom, nalazi se predivan izvor rijeke Une.

Ova posebna rijeka izvire iz plavo-zelenog jezerca koje je okruženo gustom šumom i strmim kamenim liticama koje su visoke gotovo 150 metara. Temperatura na izvoru rijeke je 8 Celzijevih stupnjeva, pa i njezin izvor baš nije prikladan za kupanje. Rijeka ima nekoliko predivnih kupališta i odlična je za uživanje i vikend-izlete. Ukupna dužina Une je 212 kilometara i čini dio prirodne granice između Hrvatske i BiH.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju