Nakon više od godinu dana raznih lockdowna i nošenja maski, svi smo shvatili kako smo neke stvari uzimali zdravo za gotovo, a jedna od njih je – udisanje čistog zraka na otvorenom. Ipak, za stanovnike nekih urbanih područja, posebno velikih gradova, to može biti luksuz. Ok, jasno je da je mnogo smoga i industrije, ali i toplinski valovi znatno pogoršavaju problem zagađenja zraka.

Prema Europskoj agenciji za okoliš (EEA), izloženost finim česticama (onečiščivać zraka koji je glavni uzrok kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, doveo je do više od 400 tisuća preuranjenih smrti u Europi tijekom 2016. godine).

Iz EEA su itekako svjesni kako zagađenje zraka nije samo prijetnja zdravlju, već i značajan kriterij za život mnogih ljudi, te je uvedena mogućnost provjere kvalitete zraka svake dvije godine.

No, gdje je najčišći zrak Europe?

HouseFresh, tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se bavi ocjenjivanjem pročišćaća za dom, proučila je izvješće švicarske tehnološke tvrtke IQAir o svjetskoj kvaliteti zraka za 2020. godinu te rangirao zemlje i gradove na temelju razine koncentracije finih čestica. Prema tome, 10 najboljih europskih gradova, izgleda ovako:

10. Šakiai (Litva)

9. Corte (Francuska)

8. Neuchatel (Švicarska)

7. Almeria (Španjolska)

6. Umea (Švedska)

5. Crieff (Škotska) & Enniskillen (Sjeverna Irska)

4. Fundao (Portugal)

3. Vielsalm (Belgija)

2. Bodo (Norveška)

1. Muonio (Finska)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju