Grad Daruvar, polako, ali sigurno, postaje centralno mjesto pivskih odnosno crafterskih zbivanja u Hrvatskoj. U samom centru ovog grada već se 178 godina kontinuirano proizvodi pivo, pa nije ni čudno da se jednom godišnje na tamošnjim Danima piva, koji su ove godine održani 17. i 18. kolovoza, okupljaju ljubitelji i poznavatelji piva - osobito onog iz malih nezavisnih pivovara.


U sklopu Dana piva održan je i treći "Dan nezavisnosti" - festival malih nezavisnih proizvođača zanatskog piva u Hrvatskoj. U intimnom okruženju dvorca grofa Jankovića okupilo se 36 malih nezavisnih pivovara, a među 50 različitih piva predstavljenih na festivalu, domaćin Pivovara Daruvar predstavila je svoja dva nova piva iz linije Peti Element, pivo s kanabisom - GREEN POWER i kiselo pivo sa malinom - WEISSBERY.

Krešo Marić Krešo Marić (Foto: PR)


GREEN POWER je svijetlo lager pivo s dodatkom ekstrakta cvijeta industrijske konoplje (Cannabis sativa) koji mu daje potpuno novu aromu kanabisa. Pivo od kanabisa, stila Cannabeer, prepoznatljive je zelenkaste boje odakle mu i naziv GREEN POWER, jer podsjeća na ''zelene moći prirode". WEISSBERY je potpuni novitet u ponudi linije Peti element jer se radi o kiselom pivu obogaćenom koncentriranim sokom maline. GREEN POWER i WEISSBERY, kao i ostala piva iz linije Peti element dolaze iz radionice majstora pivara Kreše Marića, koji svojim inovativnim pristupom proizvodnji piva te dugogodišnjim proučavanjem i eksperimentiranjem s pivskim stilovima uvijek iznova oduševljava pivsku scenu novim uzbudljivim proizvodima. Krešo Marić ujedno je i voditelj Grupacije malih nezavisnih pivara Hrvatske te domaćin "Dana nezavisnosti", koji je, osim po predstavljanju pivskih noviteta, poznat i po nezaboravnim druženjima domaćih malih nezavisnih pivara.


Prošle godine u sklopu ovog Festivala najavljeno je osnivanje Grupacije malih nezavisnih pivovara Hrvatske, a ove godine na istom mjestu održana je i njihova konferencija pod motom „Nezavisnost kao imperativ“. Razgovaralo se o tržišnoj poziciji malih nezavisnih pivovara u Hrvatskoj, a usuglasili su se i o potrebi inicijative kreiranja znaka kvalitete i prepoznavanja piva malih nezavisnih pivovara odnosno brendiranja hrvatskog crafta. Najvažnije, zajednički je stav nezavisnih proizvođača zanatskog piva da je nezavisnost malih proizvođača piva njihova snaga i ujedno imperativ. Na tržištu se, naime, sve češće pojavljuje i pivo proizvedeno u malim proizvodnim pogonima iza kojih stoje veliki sustavi i korporacije, a nezavisni proizvođači smatraju kako je tu razliku potrebno naglasiti te podići svijest kod potrošača, ugostitelja i trgovaca u tom pogledu.

Dvorac grofa Jankovića Dvorac grofa Jankovića (Foto: PR)


Tijekom daruvarskih Dana piva posjetitelji su osim u hrvatskom craftu uživali i u Staročeškom pivu s novom etiketom i poboljšanom kvalietom na šanku dugačkom 30 metara. Pivovara Daruvar još od davne 1840. godine proizvodi svoje prepoznatljivo i omiljeno svjetlo lager pivo Staročeško. To pivo stoga ima posebno mjesto u hrvatskoj pivarskoj tradiciji, a iz godine u godinu stječe sve veći krug poklonika.


„Staročeško je u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarilo porast prodaje od čak 25 posto, pa je, među ostalim, i zbog toga zaslužilo i novi izgled odnosno novu etiketu. Staročeško svijetlo, Crveno i Bock pivo odnedavno imaju posebno dizajniranu etiketu s ilustracijom ždrala, zaštitnog znaka grada Daruvara i Pivovare Daruvar“, izjavio je Siniša Lukač, direktor Pivovare Daruvar. Za dizajn etikete zaslužna je kreativna agencija Pakeraj koja se pobrinula da daruvarski ždral na etiketi Staročeškog dobije zasluženo dominantno mjesto, ali i vrlo osebujan karakter. Pakeraj je ove godine za etiketu Peti element osvojio nagradu Cropak, dok je Peti element u prvih šest mjeseci ove godine ostvario rast na tržištu za 30 posto.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju