Austrijski arhitektonski studio Precht razvio je koncept modularnih domova po imenu The Farmhouse. Glavni im je cilj ponuditi mjesta za održiviji život, odnosno domove s uključenim mjestima – vertikalnim farmama - za proizvodnju hrane.

Te vertikalne farme trebale bi maksimalno iskoristiti sve raspoložive izvore iz nebodera. Skupljena kišnica bi se filtrirala i koristila za zalijevanje biljaka. Toplina koju zgrada proizvodi služila bi za uzgoj krumpira, grahorica i orašastih plodova. Sav otpad u zgradi bi se skupljao za kompost, a potom opet koristio za proizvodnju hrane.

Arhitekti Fei i Chris Precht osmislili su ovaj koncept kako bi ljude iz gradova ponovo povezali s poljoprivredom i pomogli im da žive na bolji način.

Neboderi budućnosti Neboderi budućnosti (Foto: Profimedia.hr)

Stručnjaci predviđaju da će u sljedećih pedeset godina biti konzumirano više hrane nego u posljednjih nekoliko tisuća godina, a čak 80 posto tih potreba dolazit će iz gradova.

"Očigledno je da trebamo naći ekološku alternativu postojećem sustavu proizvodnje hrane, što i gdje uzgajamo te jedemo. Urbana područja trebat će postati dio tog rješenja, te pronaći naći da osigura hranu za svoje građane," priznao je Chris Precht.

The Farmhouse obuhvaća i fleksibilne životne prostore napravljene od križnog laminiranog drva koje se mogu prilagođavati ovisno o individualnim potrebama, ali i obliku te visini pojedine zgrade o čemu bi odlučivale lokalne vlasti pojedinog grada.

Najmanja jednica za stanovanje može imati tek 9 četvornih metara, te dolaziti s pripadajućim balkonom od još 2,5 kvadratna metra.

Samo u Bosni! Odmor s "all inclusive" uslugom za samo 250 kuna Ajdinovići - 4 Ajdinovići - 3 Ajdinovići - 2 +5 Ajdinovići - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju