Kada smo bili djeca zaobilazili smo je u širokom krugu, no što smo stariji to nam je draža. Riječ je o bijelom dijelu lubenice koji se nalazi između slatkog crvenog ploda i kore. Iako je najukusniji dio ovog slatkog povrća crveno i sočno srce, kora od lubenice može biti jednako ukusna i zanimljiva za pripremu.
Sljedeći puta kada 'smažete' slatku lubenicu, nemojte bacati koru, već je iskoristite za pripremu ukusnih i jednostavnih jela, idealnih za ljetno osvježenje, a mi vam donosimo dva odlična recepta.
Salata od kore od lubenice
Sastojci:
1 kiselo vrhnje
3 češnja češnjaka
bijeli dio lubenice
1/2 krastavca
1 paprika
2-3 rotkvice
1 žlica maslinovog ulja
vinski ocat ili aceto balzamico
Postupak:
1. Koru od lubenice ogulite te odrežite eventualne ostatke od crvenog, slatkog djela.
2. Lubenicu, krastavac, rotkvicu i papriku naribajte, a češnjak nasjeckajte.
3. naribano povrće i češnjak stavite u posudu za salatu te dodajte sol, papar i vrhnje
4. Dodajte maslinovo ulje i malo octa (po želji) te sve dobro izmiješajte, spremite u hladnjak da se ohladi te poslužite uz jelo.
Gusta juha od krastavaca (Foto: Getty Images)
Hladna juha od kore od lubenice
Sastojci:
1 kriška kore od lubenice
1 manji krastavac
200 ml jogurta
1 do 2 češnja češnjaka
1 žlica soka od limuna
Prstohvat kopra
1 Žličica maslinovog ulja
sol, papar
Postupak:
1. Koru od lubenice i krastavac ogulite i narežite ih na kockice.
2. Češnjak ogulite i nasjeckajte.
3. U blender ubacite nasjeckano povrće, sol, papar, limunov sok, ulje i jogurt te sve zajedno izmiksajte.
4. Juhu servirajte na tanjuru te je začinite s malo usitnjenog kopra.