Neobična arhitektura ili pak teško dostupna lokacija... Pogledajte zašto je ovih 9 mostova na svijetu toliko posebno. 

1. Most Gateshead Millennium, Engleska

Most na rijeci Tyne u engleskom Newcastleu, namjenjen je pješacima i biciklistima, a zbog svog oblika polumjeseca i nagiba izgleda kao da vam namiguje. Pušten je u promet 2001. godine.

2. Most Langkawi, Malezija

Most kao iz bajke na visini je od 660 metara, a do njega se može samo pješke ili uspinjačom.

3. Vijadukt The Millau, Francuska

Jedan od najdužih i najviših mostova na svijetu. Od zemlje do vrha mosta je 340 metara. Otvoren je za javnost 2005. i odmah proglašen jednim od najvećih inžinjerskih postignuća današnjice.

4. Most Allāhverdi Khan (Si-o-seh pol), Iran

Njegovo ime zapravo znači most 33 luka, jer, pogađate, ima toliko lukova. Most u Isfahanu izgrađen je u 17. stoljeću. Ispod njega, kada nije suša, teče rijeka Zayandeh.

5. Most Rialto, Venecija

Iako stoji još od 1588., njegova prekrasna arhitektura i danas oduzima dah. A gotovo pola stoljeća prelazak preko kanala bio je moguć jedino zahvaljujući ovome mostu.

6. Most Seven Mile, Florida

Vrlo popularan na Floridi, kako mu ime kaže, sedam milja (10.888 metara) dug, spaja Knight's Key i Little Duck Key. Na lokaciji su zapravo dva mosta, stariji, s početka 20. stoljeća, namjenjen samo biciklistima i pješacima, i noviji koji je otvoren za promet motornim vozilima.

7. Most Trift, Švicarska

Jedan od najspektakularnijih visećih mostova u Alpama. Na visini od 100 metara, a dug je 170, smješten je među alpskim ledenjacima. Još do prije nekoliko desetljeća, most nije bio potreban, jer se na drugu stranu moglo prijeći pješice, no otapanjem ledenjaka, javila se potreba za mostom, koji je izgrađen 2004. Napravljen je po uzoru na nepalske mostove od korijenja drveća, ali je 2009. zamijenjen sigurnijim i pristupačnijim mostom.

8. Most Chengyang, Kina

Ovaj most ima dvije platforme, po jednu sa svake strane, hodnik, 19 verandi, 5 kineskih paviljona… Stupovi na kojem stoji su izgrađeni od kamena, a gornji dio strukture od drveta. U njemu nema niti jednog čavla. Dug je 64, a visok 10 metara.

9. Most Mile High Swinging, Sjeverna Karolina, SAD

Ovaj viseći most uistinu je milju visok, odnosno 1,6 kilometara. Ako ne 'šiznete' kada pogledate dolje, moći ćete uživati u panoramskom pogledu na planinu Djed (Grandfather Mountain). 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju