Clavell Tower najpopularnija je kuća za odmor u Velikoj Britaniji. Preciznije, radi se o tornju koji je sagrađen 1830. godine, a za koji je lista čekanja dvije godine. I tako je već deset godina otkako se počeo iznajmljivati.

Toranj na litici u zaljevu Kimmeridge ima prekrasan pogled na dorsetsku obalu koja je inspirirala mnoge pisce, uključujući velikane književnosti kao što su primjerice bio Thomas Hardy. On je u tornju boravio sa svojom prvom ljubavi Elizom Nichols. Spisateljici P. D. James poslužio je kao nadahnuće za Crnu kulu.

Toranj s četiri etaže posebno je omiljen među parovima koji traže mjesto za romantični bijeg, a cijena je prava sitnica – 3900 kuna za produženi vikend.
Sagradio ga je John Richards Clavell kako bi mu poslužio kao opservatorij, a pomorcima i krijumčarima služio je za orijentaciju.

S vremenom je litica erodirala, da bi do osamdesetih godina prošlog stoljeća toranj bio u velikoj opasnosti od urušavanja. Kako bi se očuvalo nacionalno blago, toranj je premješten kamen po kamen i udaljen s litice na sigurno područje. 

Za premještanje i restauraciju potrošeno je 7,5 milijuna kuna. Svaki od gotovo 17 tisuća kamenova pažljivo je fotografiran i numeriran kako bi toranj bio identičan prvobitnoj verziji.

Osim spavaće sobe, gostima su na raspolaganju kupaonica, dnevni boravak i blagovaonica na četiri etaže. Omiljeno mjestu u tornju gostima je kružni balkon s prekrasnim pogledom na more, koje se može vidjeti i iz kreveta.

> Željezni čovjek od 182 metra novi je najviši spomenik na svijetu

Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra Željezni čovjek - 3 Željezni čovjek - 4 Željezni čovjek - 1 +0 Željezni čovjek - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju