Kada putujemo, želimo obići sve znamenitosti nekog mjesta i sve ovjekovječiti fotografijama. Iako spomenike doživljavamo kao nešto čemu se i lokalno stanovništvo divi i što štuje, u nekim slučajevima to i nije tako. Pa, ako vas put odnese na neka od ovih mjesta, nemojte tražiti upute do ovih spomenika…

1. Dolina poginulih, Madrid, Španjolska

Benediktinska kapela s bazilikom i 152 metra visokim križem jedno je od najposjećenijih mjesta u Madridu. Tamo je pokopan general Francisco Franco. Iako je nezaobilazno mjesto za turiste, lokalno stanovništvo ga mrzi. Brutalni diktator naručio je gradnju ovog spomenika u čast onima koji su poginuli boreći se za njega tijekom španjolskog Građanskog rata 1930-ih. Ali, Franco je prisilio političke zatvorenike da urežu baziliku u planinu. Španjolci su se zgražavali zbog ovoga, a zgražavaju se i dalje, osobito jer je mnogo zatvorenika poginulo tijekom gradnje. Stoga se i dalje trude ukloniti ovaj podsjetnik na generala Franca.

2. Palača parlamenta, Bukurešt, Rumunjska

Bukureštanska zgrada parlamenta noću sjaji i privlači turiste iz svih krajeva svijeta. No, kada shvate da ju je diktator Nicolae Ceausescu prvo izgradio za sebe, bježe glavom bez obzira, nakon okidanja fotke, naravno. Savjet: ne tražite Rumunje za upute kako doći do ove palače.

3. Kolumbov svjetionik, Santo Domingo Este, Dominikanska Republika

Polemike o tome jesu li kosti Kristofora Kolumba zaista u kapelici, u centru ovog svjetionika u obliku križa, još se uvijek vode. Ono što se zna, jest da su osiromašeni mještani izbačeni s ovog područja da bi se napravilo mjesta za ovu zgradu. Još je gore što je prvo uključivanje svjetlosne zrake iz zgrade prouzročilo nestanak struje za cijeli kvart.

4. Kip Nathana Bedforda Forresta, Memphis, SAD

Ovo je moguće i najomraženiji spomenik na svijetu jer štuje jednog od osnivača Ku Klax Klana,
Nathana Bedforda Forresta
. Često je 'ukrašen' grafitima poput 'Životi crnaca su bitni', a gradsko vijeće Memphisa čak se obvezalo maknuti kip i ekshumirati Forrestov grob, no to se još nije dogodilo.

5. Kip Petra Velikog, Moskva, Rusija

Ovaj spomenik, visok skoro 200 metara, izuzetno je ružan, po mišljenju turista i Moskovljana. Osim toga, Moskovljani ga ne vole jer ih podsjeća na ruskog cara koji je 'obesčastio' Moksvu, učinivši Sankt Petersburg glavnim gradom Rusije.

6. Mount Rushmore: Keystone, SAD

Amerikanci ga vole, ali Indijanci i ne toliko. Mount Rushmore, odnosno planina na čijim su stijenama urezane glave četiri američka predsjednika, nalazi se na svetoj zemlji, koju je američka vlada oduzela Indijancima. Osim toga, glave na njoj su podsjetnik na Europske doseljenike koje su pobile mnoge Indijance kada su zauzeli njihovu zemlju.

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju