Krešo Rogoz voli adrenalin u svakom obliku – bez obzira na to je li riječ o ronjenju s morskim psima na Tajlandu ili skoku s visokih stijena u Hrvatskoj. Osobito uživa u pustolovinama u Lijepoj Našoj. Ne čudi stoga što je prije pet godina ovaj diplomirani inženjer lovstva i zaštite prirode zajedno s prijateljem Reneom Tonklijem odlučio izbaciti na tržište novi oblik turističke zabave.

"Mnogo vremena provodili smo na karlovačkim rijekama, u predivnim šumama i veličanstvenom Velebitu čisto iz vlastitog gušta i uživali punim plućima. Pomislili smo, zašto ne bi i drugima prenijeli ta divna iskustva, te smo se odlučili se na otvaranje specijalizirane turističke agencije koja se lako prilagođava željama gosta“, započinje svoju priču ovaj zaljubljenik u prirodu.

SAFARI RAFTING I POSJET TAJNIH VOJNIH OBJEKATA

Osnovan je Croatia Open Land sa sjedištem u Karlovcu koji se bavi turama idealnima za zaljubljenike u prirodu. Točnije, namijenjen je ljudima koji su željni izići iz rutine i svakodnevnice te isprobati nešto novo bez obzira na godine.

Njihova je najpopularnija tura safari rafting kroz centar hrvatskog Grada na Četiri Rijeke po imenu – Od ušća do ušća. Ona je najbolji dokaz da Karlovac nije samo "mjesto kroz koje prođeš kad ideš na more“. Naprotiv, on nudi mnogo toga.

"Safari rafting Od ušća do ušća nastala je spajanjem nekoliko atrakcija u jednu zanimljivu ponudu. Od obilaska Muzeja Domovinskog rata, preko rafting vožnje do jedinog registriranog riječnog kupališta u Hrvatskoj i dobitnika Zelenog cvijeta i Turističkog cvijeta - Foginovog kupališta u centru grada te posjetom ušća triju rijeka; Mrežnice, Korane i Kupe,“ kaže g. Rogoz.

Terencima kroz tajna mjesta Velebita Terencima kroz tajna mjesta Velebita (Foto: Croatia Open Land)

Ne treba zaboraviti ni da je Karlovac vojni grad koji skriva mnoge tajne. Baš zato tu je i 4x4 military crossroads tura obilaska napuštenih vojnih objekata s terencima.

"Polaznike ove ture najviše iznenađuje spoznaja koliko su duboko u zemlju ukopani i skriveni neki objekti, koja je to mašinerija bila u tadašanje vrijeme te detalji o određenim objektima i tko je boravio u njima preneseno iz narodnih priča. Dan danas je sve o tom sistemu obavijeno velom tajne.“

TERENCIMA KROZ VELEBIT

Croatia Open Land oprganizra i sedmodnevne ture 4x4 terencima kroz tajne dijelove Velebita. Posebna čar ovakvog aranžamana je što nema zacrtanog plana i programa osim čiste uživancije u čarobnom dijelu Hrvatske.

"Uz buđenje pod otvorenim nebom, kavicu pripremljenu na vatri i nakon proučavanja karte zbog lakše orijentacije, krećemo u novi dan. Istraživanjem, otkrivanjem, upoznavanjem šuma i planina središnje Hrvatske, skrivenim putevima posjećujemo i mističnu planinu Velebit i to je nešto je što se teško može opisati riječima. Jednostavno morate biti s nama tamo i doživjeti svim osjetilima. Gosti iz Belgije i Njemačke, primjerice, dolazili su tri godine zaredom i svaki puta ostali očarani nekim novim iskustvom, kaže g. Rogoz koji je zaljubljenik u prirodu i sve njezine čari još od malih nogu.

Osim vožnje šumskim i makadamskim putevima, spavanje pod otvorenim nebom, te pripremu hrane na logorskoj vatri, nezaobilazan dio ovog posebnog iskustva na Velebitu je i učenje o preživljavanju u prirodi.

"Polaznike ove ture prvo učimo o životu u skladu s prirodom i poštivanju prirode, to je ono što je najosnovnije i najvažnije. Čovjek mora znati koje je njegovo mjesto u prirodi, kako se treba ponašati, ne smije uznemiravati prirodu i njezine stanovnike i ravnotežu. Kad govorimo o vještinama, riječ je o učenju čitanja životinjskih tragova, poznavanju staništa divljači, prenošenju znanja o jestivim samoniklim biljkama koje možemo ubrati i sami pripremiti. Tu je još i orijentacija u prirodi te izrada bivka – alpinističkog logora pod otvorenim nebom.“

Od ušća do ušća Od ušća do ušća (Foto: Croatia Open Land)

DOSTAVA PIZZE NA RIJEKU TIJEKOM RAFTINGA

Dakako, najvažnije od svega jest da se ture prilagođavaju željama i zahtjevima polaznika, ali i njihovoj fizičkoj spremi.

"Nekad je grupa spremnija, u boljoj formi, nekad to nije slučaj. Neki bi više adrenalinskih aktivnosti, drugi pak mirnije foto safari ili slične ture. Mi smo tu udovoljimo svakoj želji našeg gosta, za nas on ne predstavlja samo broj. Ako gost usred trekking ture želi stati, napraviti neplaniranu pauzu od nekoliko sati, u planinarskom domu primjerice, nema nikakvih problema. Mi smo ti koji brinemo da je svaki gost zadovoljan i siguran da ode kući s osmjehom na licu i željom za ponovnim druženjem. Jedini zahtjev koji nismo mogli ispuniti je dostava pizze na rijeku za vrijeme raftinga, dodaje g. Rogoz sa smješkom.

Kada ga pitamo što je bio najčudniji upit koji su dobili, vlasnik Croatia Open Landa spremno kaže:

"Tijekom izvođenja jedne 4x4 off road ponude gost je tražio da bi on vozio, odnosno 'trgao' terenac po šumi. Kao, vidio je kako to nama dobro ide i činilo mu se prilično lako. Naravno, tom upitu nismo udovoljili jer su za 4x4 off road vožnju po šumi ipak su potrebne određene vještine, znanja i iskustvo, a dijelovi i popravci jako su skupi. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu", zaključuje Krešo Rogoz.

Raj između Plitvica i Zagreba: Imanje na kojem ćete shvatiti poantu života Ekodrom Estate - 18 Ekodrom Estate - 17 Ekodrom Estate - 16 +14 Ekodrom Estate - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju