Upoznajte Maškovića Han, heritage hotel koji se nalazi u mjestu Vrana nedaleko Pakoštana. Ovaj mistični posjed ratnika skriva zaista posebnu povijesnu priču, a odnedavno u njemu možete i odsjesti. Maškovića Han potječe još iz 17. stoljeća kad je Jusuf Mašković, vrhovni admiral turske flote, naredio njegovu gradnju.

Još davne 1644. godine Jusuf Mašković, glavna turska sablja flote i visoki dostojanstvenik na sultanovu dvoru, naredio je gradnju tog veličanstvenog objekta. Bio je porijeklom iz Vrane gdje se danas i objekt nalazi, a trebao je imati funkciju ljetnikovca, odnosno rezidencije samog Maškovića.

Mašković je često boravio u Carigradu, prijestolnici Osmanskog carstva. Izrazito vješt ratnik i nakon svojih pohoda, naravno da se volio dobro odmoriti, za što mu je trebao poslužiti upravo njegov veličanstveni posjed u Vrani. Godinu dana nakon početka gradnje ove raskošne monumentalne građevine koja je trebala odisati udobnošću, Mašković se zaputio na Kretu.

Poveo je svojih 60 tisuća ratnika i dokazao svoj status osvajanjem novog teritorija. No, narod ga je zapamtio jer je bio izrazito plemenit i pokazao je dobru volju prema zarobljenim mletačkim vojnicima i građanima. Sultan nije bio istog razmišljanja te ga je pozvao da ga posjeti u njegovu veličanstvenom carstvu. Posjet nije završio bajno i Mašković je smaknut.

Za njim su ostale priče o plemenitosti, ali i njegov Han u mjestu Vrana koji je, takav nedovršen, podsjećao na neka prošla vremena. Na njegovoj gradnji bilo je zaposleno čak 500 radnika dnevno, a poseban je po tome što je trebao sadržavati i hamam, poznatu tursku kupelj.

Danas se na prostoru nekadašnje utvrde nalazi novoobnovljeni heritage hotel Maškovića Han koji se sastoji od 14 soba, 2 luksuzna apartmana, konferencijske dvorane, povijesnog restorana, suvenirnice, vinoteke te čak malog muzeja!

Osim bajkovitih soba koje odišu poviješću, oduševit će vas restoran koji se nalazi na mjestu nekadašnje džamije, a u njemu možete guštati u mediteranskoj i orijentalnoj kuhinji. Zadovoljite svoje istraživačke potrebe razgledom muzeja sa stalnom postavom artefakata pronađenih na području Vrane i Pakoštana, a poklon ili uspomenu koja će vas podsjećati na boravak možete kupiti u suvenirnici i vinoteci.

U blizini samog hotela nalaze se Zadar, Šibenik i Biograd na Moru, no zašto trošiti vrijeme na razgled okolnih mjesta, ako u Maškovića Hanu možete uživati u svim raskošima turskog luksuza?

Osjetite dašak prošlosti i priuštite si dozu luksuza kakvu zaslužujete. Vrata hotela Maškovića Han otvorena su vam, a vjerujte, dočekat će vas kao sultana i njegovu vjernu pratnju! Odvažite se i postanite dio nekadašnjeg turskog carstva uz jedinstvenu ponudu!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju