Kooperativa Vipava, osnovana davne 1894. godine locirana je u pitoresknoj dolini Vipave u Sloveniji. Nova era vinarije, započinje s mladim, austrijskim vinarom Hannesom Sabathijem koji nas je oduševio Barberom!

„Najveći neprijatelj vinogradara upravo je vlaga i nepoželjna plijesan koja se može stvoriti nakon kiša. U Vipavi, zbog stalnih vjetrova nemamo tog problema“ govori nam Hannes Sabathi, enolog koji je preuzeo proizvodnju vina vinarije Vipava 1894. Zaista, ako ste posjetili dolinu Vipava, mogli ste osjetiti snažnu buru koji nemilice puše. Iako nama koji turistički posjećujemo Vipavu, nije nimalo ugodna, upravo bura omogućava zdravo grožđe u vinogradu, bez pretjerane zaštite.
Nova era Vipave 1894, počinje u rano proljeće 2016. godine kada je proljetni mraz uništio značajne dio uroda u austrijskim vinogradima. Hannes Sabathi, inače vinar koji vodi obiteljsku vinariju u Štajerskoj, odlučio se otputovati do 250 kilometara udaljene Vipave kako bi otkupio dio grožđa i pripremio se za gubitke koje je imao u vlastitim vinogradima.


Nova era Vipave 1894.


Potencijal kojeg je zatekao tijekom kupovine grožđa u 2016, Hannesa Sabathija samo je zaintrigirala. S poslovnim partnerom, Michaelom Blaschitzem iz Graza, dao je zajedničku ponudu za otkupom tada posrnule kooperative. I tako je dugogodišnja povijest nastavljena i vinarija Vipava 1894. ponovno kreće pod vodstvom enologa kojeg je raznolikost doline, oduševila.


Barbera Lanthieri 2017. apsolutno je sjajno restoransko vino


Vinozna i sočna, elegantno nosi osvježavajuće kiseline Barbera Lanthieri 2017. je oduševila. Zavodljive arome na nosu, kombinacija divlje višnje i borovnica na nepcu bogata sa strukturiranim i čvrstim taninima. Karakterno i ekspresivno vino, iako još vrlo mlado (2017)– na tržištu će se naći u 2019. već i sada pokazuje zavidnu harmoniju.


Vrlo pažljivo odležavanju u malenim hrastovim bačvicama, dodaje elegantan potpis začina, vanilije ali je i dalje ovdje naglasak na ekspresiji sorte i njezine voćnosti. Vino koje će zasigurno trajati još nekoliko godina.


Ovo je apsolutno sjajno restoransko vino koje ne zasjenjuje jelo, već ga nadopunjuje a maloprodajnom cijenom ispod 11 eura sigurno će vrlo lako pronaći put do ugostitelja.


9 monosortnih vina linije Lanthieri


2017. prva je godina pod vodstvom austrijskog vinara. Nova linija vina nazvana Lanthieri, zasada ima ukupno 9 monosortnih vina, uključujući i autohtone Zelen i Pinelu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju