U srcu ove legendarne regije nalazi se 'Serenissima' odnosno najsjajnija Republika s karakterističnim mostovima koji se pružaju preko kanala kojima lagano plove gondole, svojim spomenicima, karnevalom, trgovima, uskim ulicama i tihim vodama. Venecija je zapravo skupina fascinantnih otočića, gdje umjetnost i povijest kombiniraju stare zanate i ljepotu mora.

Venecija je elegantna, dragocjena, neponovljiva, zabavna i romantična. To je dragulj u talijanskom turističkom krajoliku gdje su crkve, građevine, stari mostovi, spomenici i trgovi dokaz umjetničke i kulturne živosti koja obilježava bogatu povijest ovoga grada.

Srce Venecije je divan trg Piazza San Marco, jedan od najelegantnijih trgova u Europi, okružen veličanstvenim građevinama – impresivnim zvonikom i katedralom s pet mramornih portala i ukrasa od mozaika, Kneževim dvorom – simbolom zlatnog doba Serenissime, Torre Dei Mori – toranj sa satom, inženjersko remek djelo koje venecijancima pokazuje vrijeme kroz mnoga stoljeća.



Također s trga se može vidjeti otok San Giorgio Maggiore i visoki zvonik koji se diže iz monumentalne strukture starog benediktinskog samostana – remek djelo znamenitih arhitekata svoga doba.

Venecija je poznata po svojim muzejima na otvorenom, a koje možete posjetiti ili brodom ili gondolom jer se većina nalazi u Veliki kanal – glavnu venecijansku prometnicu. Kanal počinje kod Punta della Dogana, staroj luci najsjajnije republike, s neobičnim trokutastim oblikom.

Peggy Guggenheim galerija je još jedna 'must see' atrakcija Venecije. Postav galerije smatra se najvažnijom zbirkom iz 20. stoljeća. Među ostalim važnim muzejima su galerija likovne Akademije smještena u impozantnoj strukturi Scuola Grande de la Carita unutar koje se nalazi istoimeni samostan, i Ca 'Rezzonico – jedna od najljepših zgrada iz doba renesanse koja je danas dom muzeja 18. stoljeća.

Ako pratite desnu obalu Velikog kanala doći ćete do četvrti San Polo, Santa Croce i Dorsoduro gdje se nalaze neki od najpoznatijih vjerskih objekata i palača. San Roco u kojem se nalazi jedna od najstarijih škola u Veneciji i crkva posvećena svim svecima, poznata bazilika Santa Maria Gloriosa dei Frari koja je jedna od najvažnijih franjevačkih građevina u gradu.

Od piazze San Marco, kada prelazite poznati most uzdisaja s prekrasnim pogledom na lagunu, nalazi se četvrt Castello bogata arhitektonskim i umjetničkim remek djelima. Većina trgova su povijesni trgovi koje obično krase izvanredno izrađeni spomenici u sredini a vanjskim dijelom trgova dominiraju impresivni vjerski objekti po kojima su trgovi dobili imena.

Dva daljnja mjesta koja vrijedi posjetiti su Arsenal, izgrađen u 12. stoljeću,a kasnije proširen zahvaljujući značajnom političkom i gospodarskom razvoju Venecije, te škola San Giorgio degli Schiavoni koja je dom nekim od najljepših slika slavnom slikara Carpaccia.

Sigurno već znate da je Venecija okružena skupinom otoka; Burano – poznat po proizvodnji čipke, Murano – poznat po proizvodnji stakla, Pellestrina – kojeg odlikuju pješčane dine i šikare trske, te Torcello – na kojem se nalazilo jedno od najstarijih ljudskih naselja na tom području. Na sjevernoj strani lagune nalaze se prekrasni prirodni pejzaži s plažama koje mijenjaju boju ovisno o položaju sunca.



Ukoliko vam vrijeme dozvoli, trebali bi se zaustaviti na nekom od dragulja venecijanske provincije kao što su gradić Caorle sa svojim uskim uličicama koje prolaze između lijepo obojenih kuća, gradić Jesolo koji je sami centar zabave i noćnog života te grad Bibione koji je okružen bogatom borovom šumom.

No ono po čemu je Venecija najpoznatija u svijetu zasigurno je Venecijanski karneval koji je ujedno najpopularniji europski karneval. Tijekom povijesti ovaj karneval pretvara Veneciju u čarobno mjesto za svakoga i, za vrijeme održavanja, cijeli grad živi isti život.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju